Fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu a descris detaliat când și în ce condiții procurorul Pitel i-ar fi propus să declare că a transmis diplomaților ruși raportul Kroll. Pentru asta Bolboceanu ar fi fost scutit de la mulți ani de închisoare și i-ar fi fost „schimbat” dosarul. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

În luna aprilie 2014, am venit la prelungirea mandatului. Însoțitorii care erau îmi spun că trebuie să plecăm undeva. Doi mergeau înainte să nu fie presă sau lume, iar doi mergeau cu mine”, spune Bolboceanu.

Fostul politician a povestit că a fost dus la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ar fi discutat referitor la dosarul său cu procurorul Anatolie Pitel.

Am intrat la domnul procuror. El i-a rugat pe însoțitori să iasă afară, chiar dacă regulamentul nu prevede asta. Și procurorul Pitel, încetul cu încetul a încercat să mă convingă că ei nu sunt dușmani și că vor să mă ajute. Ulterior, a venit cu propunerea: „Hai dumnevoastră declarați că i-ați dat totuși un secret de stat și noi vă trecem pe alt articol, acolo-s doi ani și poate amendă. Trebuie să declarați că ați transmis ceva diplomaților ruși”. Eu i-am spus că: „Nu am divulgat niciun secret și nici nu știu ce aș putea eu spune despre acest secret”, iar el mi-a răspuns: „Noi o să vă spunem care. Raportul Kroll”, a povestit Bolboceanu.

„Ei erau gata să schimbe un alt articol și în două săptămâni să plec acasă. Atunci, avocatul meu Oleg Lozan mi-a spus să accept. Eu am refuzat”, a mai menționat fostul politician.

În replică, Lozan a declarat pentru TV8 că ar fi vorbit cu clientul său despre asta: „El m-a întrebat pe mine ce sfaturi am eu. Și eu am spus că dacă ai tărie de caracter, dat fiind faptul că măsura preventivă nu va fi schimbată de către procurori și dacă poți să suferi ceea ce ai acolo, înseamnă că noi nu recunoaștem.”

Îl vom contacta pe parcursul zilei de mâine pe Anatolie Pitel, pentru a obține o reacție la acest subiect.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!