/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Cu ajutorul unui pix digital și cu umor, un tânăr din Chișinău crează caricaturi inspirate din viață

missing
25 iulie 2019, ora 08:00

Transformă realitățile în caricaturi. De mai mulți ani, un tânăr din Chișinău transpune situațiile cu care se ciocnește, în fiecare zi, în adevărate opere de artă. Cu ajutorul unui pix digital, dar și cu umor, Alex Bureț schițează caricaturi. Creațiile tânărului sunt extrem de populare pe rețelele sociale. Unele din ele fiind distribuite de mii de persoane. Cum a fost cea pe care a realizat-o după ce un reprezentant al bisericii a târâit un câine, legat de mașină.

 Alex Buretz are 35 de ani, iar în ultima perioadă și-a făcut un nume pe rețelele sociale, datorită caricaturilor. Totuși, primele desene le-a făcut pe când avea doar trei ani, iar primele schițe de caricaturi – pe când era școlar.

ALEX BURETZ, CARICATURIST: „Au apărut, cred că, de la școală, pe parcursul studiilor făceam schițe și pe masă și hârtie. Apoi, după ce am procurat tableta am trecut la format digital. Primele nu aveau sens adânc, erau doar niște fețe comice”.

A făcut studii la o facultate de arte și design din capitală. Astfel că, pe lângă jobul de designer grafician, de aproape 5 ani, Alex mai creează și caricaturi. Pentru a-și vedea caricatura gata, are nevoie de o tabletă și un pix digital.

ALEX BURETZ, CARICATURIST: „Situațiile pe care le desenez le văd gata în lumea reală și doar le transfer pe „hârtie”. Mă inspir din noutățile de pe Facebook, de la televizor, mergând pe stradă și mă mai consult cu prietenii”.

Pentru o caricatură are nevoie de câteva ore, în funcție de subiectul pe care îl abordează. Unele sunt mai mult sarcastice, altele însă scot în evidență probleme sociale.

ALEX BURETZ, CARICATURIST: „Nu dau nume concrete cine este reprezentat acolo. Fiecare dintre cititori vede persoana care și-o închipuie”.

Una din cele mai populare caricaturi este cea în care a descris incidentul, ce a avut loc recent cu implicarea unui angajat al Mitropoliei Moldovei. Schița a fost distribuită de mii de persoane.

ALEX BUREȚ, CARICATURIST: „Mesajul a fost că nu trebuie să ne batem joc de animale și a fost în concordanță cu discuțiile aprinse de pe net”.

Chiar dacă și-a lustruit atent stilul, Alex ține cont și de tendințele la nivel mondial.

ALEX BURETZ, CARICATURIST: „Pe parcurs, am colaborat cu mai multe ziare, ONG-uri, emisiuni on-line ca „Internetu grăiește”.

Tânărul a realizat o caricatură dedicată și echipei TV8, care a realizat reportajul. Alex Buretz spune că acum lucrează la un proiect social – face benzi desenate. Iar, ulterior, acestea vor deveni filmulețe informative.

ALEX BURETZ, CARICATURIST: „Banda desenată se va numi „Moldova 2050”. După scenariu, în acea perioadă vor avea schimbări climaterice drastice. Scopul acestor benzi desenate este de a informa ce consecințe pot avea schimbările climaterice dacă nu luăm măsuri”.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram