Cetățenii Republicii Moldova care sunt stabiliți peste hotarele țării vor putea face donații finanicare partidelor politice din țară. Despre aceasta a anunțat prim-ministra Maia Sandu. Potrivit ei, moldovenii din diasporă erau discriminați atunci când puteau să candideze la algeri în Moldova, dar nu puteau să-și cheltuie banii munciți în străinătate.

Potrivit ei, cetățenii țării au dreptul să fie membri ai partidelor politice, chiar dacă nu sunt în Republica Moldova, au dreptul să candideze, dar nu au dreptul să facă cheltuieli politice. „Și noi am avut același lucru în campanie electorală. Pe de o parte, omul dacă este din diasporă are dreptul să candideze în Parlamentul Republicii Moldova, dar nu are dreptul să cheltuie banii cinstit. Acum am eliminat această ilegalitate, am corectat dreptul cetățenilor”, a declarat prim-ministra.

Maia Sandu susține că ar putea exista un anumit prag al donației către partidele politice. „Noi putem să stabilim acest lucru, dar să le interzicem acestor oameni în situația în care ei sunt cetățeni ai Moldovei, au dreptul să candideze, au dreptul să participe în viața politică, dar s-o facă cu buget zero – asta este discriminare – atunci când cineva din diasporă candidează și nu are dreptul să cheltuie niciun bănuț și cineva de aici cheltuie sute de milioane”, a notat Maia Sandu.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!