/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Maia Sandu cere demisia conducerii Institutului Național al Justiției

missing
29 iulie 2019, ora 11:06

Prim-ministra Maia Sandu cere demisia conducătorilor Institutului Național al Justiției (INJ), care formează cadre noi în Procuratură și sistemul judecătoresc.

Potrivit Maiei Sandu, pregătirea inițială și formarea continuă a procurorilor și judecătorilor care se fac la INJ sunt sub orice standarte. „De-a lungul timpului, această instituție a angajat oameni cu probleme de integritate. Există informații și despre practicile de mituire în instituție atît la admitere, cât și la absolvire. Cum putem avea justiție integră când chiar institutul îi învață pe viitorii judecători și procurori cu normalitatea fenomenului de corupție?”, a întrebat retoric Maia Sandu.

Șefa Cabinetului de miniștri s-a arătat indignată de munca pe care o desfășoară procurorii din R. Moldova și i-a îndemnat pe aceștia să plece din sistem: „Sunt 23 de zile de când m-am adresat procurorilor și le-am zis că Procuratura este independentă, liberă să-și îndeplinească misiunea. În aceste zile ar fi putut fi investigate zeci de scheme de corupție prin care se fură banul public și care pun în pericol interesul național. A fost suficient să înțelegem că procurorii existenți nu au de gând să-și facă datoria. Este clar că nici în Procuratură, nici în sistemul judecătoresc nu există o masă critică de oameni care să vrea să curețe sistemul. Avem nevoie de procurori și judecători noi, cât mai mulți, ca să reformeze sistemul și să-l schimbe din temelie, tineri școliți, integri care să-i înlocuiască pe cei corupți și lași”.

Maia Sandu a cerut Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor să identifice metode legale pentru a crește de două sau de trei ori numărul de persoane care urmează a fi instruite la INJ pentru profesia de judecător și procuror, chiar începând cu anul acesta. Prim-ministra a precizat că pentru perioada octombrie 2019-aprilie 2021 au fost planificate doar 20 de locuri de procurori și 20 de judecători.

„Noi avem nevoie de sute de procurori și judecători noi, în contextul în care sistemul nu vrea să se reformeze, iar noi trebuie să-l înlocuim practic integral… Rog Ministerul Justiției să pregătească modificările la cadrul legal, să ne asigurăm că procesul de admitere și evaluare finală se face corect și transparent”, a punctat Maia Sandu.

Amintim că, săptămâna trecută, ministra Justiției Olesea Stamate a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i retragă din Consiliul INJ pe trei judecători Ghenadie Pavliuc, Mariana Pitic și Viorica Mihăilă. CSM a acceptat solicitarea și ulterior a anunţat un concurs pentru suplinirea celor trei funcții vacante de membru al Consiliului INJ din rândul judecătorilor.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram