/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Platon, despre milioanele pe care Poroșenco le-ar fi primit pentru extrădarea sa: „El nu e idiot, a înțeles cât va câștiga Plahotniuc din asta”

29 iulie 2019, ora 21:45

Veaceslav Platon vorbește despre cele trei milioane pe care le-ar fi primit Petro Poroșenco, fostul președinte al Ucrainei, pentru a organiza extrădarea sa. Acesta susține că a aflat despre suma care ar fi fost plătită pentru el de la un om apropiat de Poroșenco, doar că nu știe dacă este vorba despre trei milioane de euro sau de dolari. 

„Poroșenco a dat ordinul. El a controlat personal tot procesul. El și șeful de la SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) – Greshyuk”, a declarat Platon într-un interviu pentru emisiunea Politica Nataliei Morari de la TV8.

Omul de afaceri, care se află în detenție în Penitenciarul nr. 13, spune că a trimis „soli” la Poroșenco: „Au mers oameni la el. Președintele fracțiunii lui din Rada Supremă a mers la el cu această întrebare. I-a zis că această situație este o fărădelege și l-a întrebat ce se petrece. El a zis că știe totul. Acesta a mers la el la rugămintea mea, a rudelor mele, a avocaților, a prietenilor. Ei au mers nu doar la Poroșenco, dar și la Luțenko și peste tot primeau același răspuns: «Nu!»”.

„Fiecăruia i se explica diferit: trebuie să ajutăm Moldova, ca să nu câștige Dodon; trebuie să arătăm că furtul miliardului este legat de Rusia… Dar mereu Poroșenco spunea că: «Eu i-am promis lui Plahotniuc»; că noi trebuie să păstrăm relațiile bune cu Moldova, că avem nevoie ca acolo să fie la putere o forță anti-rusească”, a mai spus Platon.

Legat de suma pe care Poroșenco ar fi primit-o pentru a organiza extrădarea sa, Platon a spus că aceasta este una relativ mică și că i-ar fi făcut o „reducere” fostului său partener de afaceri Plahotniuc: „Poroșenco nu este un idiot. El a înțeles cine sunt eu și cât va câștiga Plahotniuc din asta. Câte active va fura de la mine și de la partenerii mei. Credeți-mă, aceasta este o sumă mică cu o reducere prietenească”, a declarat Platon în interviu.

„Nimeni nu a stat cu lumânarea să verifice, dar cred că aceste lucruri pot fi demonstrate. Doar avionul care a aterizat primul nu a adus pasageri. El a aterizat gol și a decolat cu banii. Ambele avioane (n.r. primul care, potrivit lui Platon a zburat cu banii, și al doilea, cu care a fost adus Platon după extrădare) fac parte din parcul lui Poroșenco. Sunt numerele de înregistrare. Poroșenco personal a zburat cu aceste avioane, el și oameni din anturajul lui, acest lucru nu este secret”, a mai declarat Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon a fost condamnat definitiv la 25 de ani de închisoare cu executare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. La începutul acestei luni, avocații săi s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Ei susțin că lui Platon i-au fost încălcate drepturile atunci când l-au extrădat, judecat și l-au încarcerat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram