Platon spune că ultima sa întâlnire cu Plahotniuc s-a produs la Geneva, în luna octombrie 2015. Se întâmpla, potrivit lui, deja după arestarea lui Filat. 

„Eu și partenerii mei avem aici afaceri, el este unul dintre conducătorii țării, conducătorii reali ai țării, vrei, nu vrei, eu trebuia să mențin relațiile cu el, din motiv că în țara aceasta totul se rezolva prin el. Ne-am întâlnit să discutăm problemele de ale mele, la care aveam nevoie de o soluție din partea lui; mai concret – ca el să nu se ia de afacerile mele. Or, el a pus băncile sub supraveghere, fără sens,  intenționat, ca să complice la maxim procesul de administrare a acestora”, a declarat Platon, în interviul acordat Nataliei Morari, spunând că este vorba despre interesele pe care le aveau „partenerii săi” la Moldova-Agroindbank și Moldindconbank.

Acesta afirmă că la acea întâlnire de la Geneva l-a întrebat pe Plahotniuc de ce a instituit supraveghere la acele bănci, dacă situația acolo era stabilă: „Acesta a fost un act de agresiune din partea lui”, a spus omul de afaceri.

„Primul pe listă era Filat, apoi eu…”

„Vlad Plahotniuc deja la acel moment hotărâse să-și ia aceste bănci sie. Simțind că puterea îi aparține și înlăturându-l pe Filat, el înțelegea că trebuie să concentreze și puterea financiară în mâinile sale. El nu vedea sau nu voia să vadă pe cineva care i-ar fi putut fi concurent în țara aceasta și el pur și simplu îi nimicea pe toți. Primul în listă era Filat, în funcție de ce pericol prezenta, apoi eu, și așa mai departe”, a spus Platon în interviu.

Iaralov – polițistul bun, intermediar în negocierile lui Plahotniuc

Din spusele lui Platon, la acea întâlnire de la Geneva Plahotniuc venise cu Iaralov, personaj care, tot potrivit deținutului, avea rolul de a intermedia negocierile pe care le purta Plahotniuc: „Aceasta este „fishka” lui Plahiș (…). Iaralov purta negocierile, juca rolul polițistului cel bun, scoate din tine argumentele tale, și le expune pe ale sale, apoi merge să le aprobe”. 

Totuși, Platon nu ține minte ce i-a zis Plahotniuc atunci la Geneva

„Nu țin minte. În primul rând, tot ce spune Vlad Plahotniuc trebuie mereu de împărțit la zece. Acesta e un mincinos profesionist. De aceea, uneori mai bine e să nu-l asculți ca să înțelegi ce de fapt a avut în vedere acesta”, a spus Platon, întrebat de Natalia Morari ce i-a zis atunci Plahotniuc.

Ulterior, Platon și-a amintit totuși: „Mi-a zis că, iată, noi în curând vom veni la putere, țara va înflori, noi avem nevoie de tine; fără creierii tăi ne va fi complicat. M-a întrebat ce propuneri am pentru dezvoltarea economiei…”.

Platon a mai spus că aproximativ în acea perioadă s-au și rupt relațiile dintre el și Plahotniuc. Din spusele omului de afaceri, fostul lider al PDM, care prin perioada în cauză își dorea să devină prim-ministru, a considerat că anume Platon l-ar fi influențat la acel moment pe președintele Timofti să-i respigă candidatura la această funcție.

Vezi și:

/VIDEO/ Platon zice că știa de faptul că Plahotniuc pregătește o operațiune, dar era convins că nu va fi extrădat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!