Deputații au votat astăzi în primă lectură modificările propuse de Ministerul Finanțelor la bugetul de stat pentru anul 2019. Potrivit documentului, deficitul bugetar la finele anului va constitui  5,7 miliarde de lei. Veniturile sunt estimate la 40,6 miliarde lei, iar cheltuielile – 46,3 miliarde lei.

Către bugetele locale vor fi transferate mai multe resurse financiare decât era prevăzut anterior, în special pentru a asigura implementarea Legii salarizării. Fondul de rezervă și de intervenție al Guvernului a fost majorat cu 30 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor a decis să tăie 1,3 miliarde de lei din cheltuielile planificate pentru investiții capitale. S-au luat banii prevăzuți pentru unele proiecte investiționale, pentru care a fost extins termenul de implementare.

S-a renunțat la proiectul de reabilitare a drumurilor cu suportul Chinei, deoarece nu a fost semnat acordul de finanțare, la construcția noului penitenciar în Chișinău (154 mil lei), reforma educației finanțată cu 11 mil lei de Banca Mondială, reabilitarea drumurilor cu suportul Republicii Belarus în valoare de 100 mil lei, proiectul de modernizare a posturilor vamale de la granița moldo-română (51 mil lei) și construcția sediilor judecătoriilor (47 mil lei).

S-au economisit sume mari și din reducerea subsidiilor pentru mai multe instituții: 4,2 mil lei se vor tăia din bugetul Centrului de Implementare a Reformelor, tot atâta de la Agenția de Guvernare Electronică, iar 11,7 mil lei nu vor mai fi utilizați pentru deschiderea noilor ambasade ale R. Moldova în Ghana, Argentina  și India, proiectele fiind amânate.

Ministerul Finanțelor urmează să definitiveze proiectul și să-l propună spre aprobare în lectura a doua la sesiunea extraordinară a Parlamentului.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!