/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Maia Sandu oferă detalii! Cum a fost creat monopolul pe exportul nucilor

missing
01 august 2019, ora 16:19

Șefa Cabinetului de miniștri a descris astăzi, la ședința Guvernului, toată schema prin care a fost instaurat monopolul pe exportul de nuci din R. Moldova. Potrivit Maiei Sandu, zeci de agenți economici care exportau nuci s-au trezit cu dosare penale pentru contrabandă și au primit interdicția de a mai efectua vânzări de nuci în afara țării.

„Au rămas câteva companii cărora nu li s-au deschis dosare penale și foarte ușor s-a construit acest monopol. Au rămas mai puține companii care cumpără nuci, inclusiv de la oameni și dictează prețurile. De aici am avut prețurile foarte scăzute în ultimii ani. E foarte clar că se îngrădește libera competiție pe exportul nucilor și această îngrădire bate pe oamenii săraci care au doi copaci în curte și în toamnă reușeau să-și strângă bani pentru lemne și cărbuni. Așa de hapsâni au fost foștii guvernanți care au încercat să scoată bani și pe această cale”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a precizat că procesul este blocat în Procuratură și dă asigurări că autoritățile vor încerca să se clarifice și cu prevederile legale care au dus la deschiderea dosarelor penale pe agenții economici.

„Nu zic că toți oamenii care au făcut exporturi de nuci sunt absolut inocenți. Cred că au fost și niște încălcări, dar e clar că pentru majoritatea s-au creat aceste circumstanțe ca să poată fi acuzați și după asta să rămână câțiva curați și frumoși care să poată exporta nuci. La Procuratură nu putem să intervenim, dar facem apel la toată lumea să fie corectă și să nu inventeze motive, pentru ca să oprească aceste companii să-și desfășoare activitatea”, a cerut Maia Sandu.

Șefa Ministerului Agriculturii a precizat că sunt peste 30 de agenți economici care fac un apel către Procuratură să fie revizuite acele dosare penale. „O soluție ar fi să scoatem agenții economici pentru următoarele tranzacții de pe culoarul roșu și să permitem exportul de nuci în continuare cu o verificare corespunzătoare a tranzacțiilor curente. Este evocată contrabanda, dar analiza statistică pe care am făcut-o noi arată că producem 14 mii de tone de nuci  și am exportat 10 mii de tone. Nu avem import ilicit și reexport pentru a justifica această contrabandă”, afirmă Georgeta Mincu.

Ministra a atenționat că cei patru mii de producători de nuci care sunt acum în R. Moldova sunt descurajați să mai facă investiții în această ramură: „Noi ocupăm locul patru în lume în topul exportatorilor de nuci. Este un potențial în creștere a acestei ramuri și prin monopoluri distrugem un sector abia creat”.

Anterior, Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să analizeze problema monopolului instituit pe exportul de nuci. Anticorupție.md a publicat o investigație în care se vorbea despre compania „Monicol” condusă de Dumitru Vicol, cuscrul fostului premier Pavel Filip. Firma a beneficiat în ultimii ani de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii cu nuci.

Pavel Filip a declarat că nu are nicio tangență cu exportul nucilor și monopolul din acest sector.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram