O trombă marină cu aspect de tornadă s-a format pe Marea Neagră, fiind vizibilă în zona staţiunii Eforie Nord, iar turiştii au filmat momentul. Meteorologii spun că trombele marine se formează ca urmare a diferenţelor de temperatură dintre apa mării şi aer.

Turiştii şi localnicii aflaţi sâmbătă după-amiază pe plajele din staţiunea Eforie Nord au fost surprinşi de un fenomen meteo inedit, după ce o trombă marină, cu aspectul unei tornade, s-a format în largul Mării Negre. Tromba formată în larg a avansat foarte aproape de ţărm, iar oamenii au putut să o filmeze cu telefoanele mobile, scrie Mediafax.

Specialiştii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea spun că tromba marină se formează pe apă, sub un nor, din cauza diferenţelor de temperatură dintre apa mării şi masa de aer rece.

„Apa mării avea la acel moment 24, 25 de grade, iar peste suprafaţa apei a venit o masă de aer rece, asociată frontului care a trecut seara trecută în toată zona litorală. Şi din contactul celor două se formează acest fenomen, începe procesul rotaţional, iar vântul capătă o rotaţie, sub formă de trombă”, au explicat meteorologii.

Judeţul Constanţa s-a aflat, sâmbătă seară, sub Cod Portocaliu de furtună, fiind semnalate averse torenţiale, cu intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală ce au depăşit 80-90 km/h. Zeci de copaci au fost puşi la pământ de furtună, fiind avariate multe autoturisme, vântul puternic luând cu el acoperişuri şi distrugând balcoane.

Eforie Nord, 3.08.19:?17.05, 35 de secunde prima tornadă;?17.08, 43 de secunde a doua tornadă.

Gepostet von Ruxandra Dura am Samstag, 3. August 2019

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!