/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Monopolul pe exportul de nuci, din nou discutat la Guvern. „PDM colecta câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram de miez de nucă”

missing
07 august 2019, ora 14:27

Prim-ministra Maia Sandu a vorbit astăzi din nou la ședința Guvernului despre monopolul la exportul de nuci, care ar fi fost instituit în perioada guvernării democraților. Șefa Executivului a a declarat că reprezentanții mai multor companii achitau mită Partidului Democrat pentru fiecare kilogram de miez de nucă care ajungea la export – câte 50 de cenți.

„Firmele erau hărțuite, oprite la Vamă. Evident Consiliul Concurenței dormea, cum doarme și astăzi. Șase companii au cedat presiunilor și au fost nevoite să plătească această mită, câte 50 de cenți pentru fiecare kilogram… Ca să înțelegeți cât de sofisticat a fost mecanismul. Până la urmă a fost nu doar favorizarea câtorva companii ca să poată exporta și beneficia datorită prețului de monopol, dar și  pentru ca o parte din banii colectați să ajungă în buzunarul PD-ului, ca să poată să-și plătească  trolii, comentatorii, televiziunile și multe alte articole de cheltuieli”, a spus Maia Sandu.

Șefa Guvernului i-a îndemnat pe toți producătorii de nuci și exportatori să iasă public și să spună cine le-a cerut mita.

Maia Sandu mai spune că polițiștii îi hărțuiau la comanda PDM și pe oamenii care beneficiau de ajutoare sociale și vindeau și nuci. Oamenii legii le cereau acestora să scrie reclamații pe companiile cărora le-au vândut nucile, pentru a demonstra că firmele nu dețin certificate de proveniență a nucilor.

Trebuie să se rezolve problema la Procuratură cu aceste dosare penale pentru contrabandă. Între timp, la vamă trebuie să se deschidă calea la aceste exporturi și trebuie să identificăm  metode de legalizare a procesului de vindere a nucilor și nu doar, oamenii ne spun și de pomușoare. Să-i aducem pe toți în câmpul legalității”, a adăugat Sandu.

Șefele de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii au vorbit despre intenția Serviciului Vamal de a modifica procedura de completare a declarațiilor vamale la exportul de nuci, astfel încât să fie revizuit criteriul de risc.

Amintim că, la ședința Guvernului de săptămâna trecută, Maia Sandu a descris  toată schema prin care a fost instaurat monopolul pe exportul de nuci din R. Moldova. Zeci de agenți economici s-au trezit cu dosare penale pentru contrabandă și au primit interdicția de a mai efectua vânzări de nuci în afara țării.

/VIDEO/ Maia Sandu oferă detalii! Cum a fost creat monopolul pe exportul nucilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram