/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Marian Lupu: „Nimeni din conducerea Curții de Conturi nu va depune cerere de demisie”

missing
09 august 2019, ora 10:33

Marian Lupu, președintele Curții de Conturi, spune că nimeni din conducerea acestei instituții nu intenționează să-și de demisia. Comentariul lui Lupu vine în contextul în care recent, deputatul Dumitru Alaiba i-a cerut demisia.

Marian Lupu a criticat și inițiativa de a modifica legea privind activitatea Curții de Conturi: „În ședința Guvernului urma să fie aprobat avizul pozitiv la proiectul 165 privind restabilirea independenței bugetare a Curții. În ultimul moment, însă, acesta este înlocuit cu avizul (evident pozitiv) la alt proiect, inițiat chiar ieri, care propune tocmai inversul: lichidarea totală a independenței funcționale și operaționale a Curții de Conturi și subordonarea ei directă politicului.

Dincolo de nonsensul profesional al acestui proiect, el sfidează violent sistemul de standarde internaționale ale auditului public extern, iar Moldova are angajamente oficiale de respectare a acestora în cadrul INTOSAI și EUROSAI. În special mă refer la încălcarea a cel puțin 2 din cele 4 standarde fundamentale: ISSAI 1 (Declarația de la Lima) și ISSAI 10 – Declarația de la Mexic privind independența ISA.

Cel mai urât în această situație este că la scurt timp după aprobarea acestui proiect, Parlamentul va fi nevoit să revină înapoi la varianta actuală a legii și să restabilească independența Curții de Conturi, altminteri riscă să fie exclusă din INTOSAI și EUROSAI. Dar asta mai apoi”, a comentat Marian Lupu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram