Prim-ministra Maia Sandu s-a arătat nemulțumită de faptul că membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au anunțat astăzi concursul pentru funcția de procuror general, deși ministra Justiției Olesea Stamate a propus ca anunțarea concursului să fie amânată pentru luna septembrie. 

„Prin decizia de azi, CSP a demonstrat încă o dată că-l slujește pe Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

„Se pare că CSP nu a înțeles că perioada în care puteau numi în funcții personaje precum Harujen și Bețișor a trecut. A fi instituție autonomă nu înseamnă a funcționa împotriva regulilor, autonomia nu vă permite să mergeți împotriva legii”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a anunțat că la viitoarea ședință a Guvernului se va discuta despre crearea de urgență a Biroului de combatere a corupției pe lângă Executiv, inițiativă anunțată și anterior de premier. Această structură va include, potrivit lui Sandu, șefi ai instituțiilor din țară, responsabile de combaterea corupției, și experți internaționali.

„Guvernul va avea un cuvânt greu de spus pe subiectul alegerii procurorului general. Vom insista pe un sistem riguros de selectare a noului procuror general cu evaluare externă”, a mai spus Sandu.

Astăzi, CSP a anunțat concurs pentru suplinirea funcției de procuror general. Termenul limită de depunere a dosarelor este 10 septembrie. În cadrul ședinței CSP, doi membri, Olesea Stamate și Dumitru Pulbere, au susținut inițiativa ca anunțarea concursului să fie amânată până la toamnă, dar majoritatea CSP nu au susținut propunerea.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!