/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Comisia parlamentară cere dosar penal în cazul concesionării Aeroportului Chișinău. Sunt vizați funcționari de nivel înalt

missing
12 august 2019, ora 13:42

Comisia parlamentară de anchetă care analizează modul de organizare și desfășurare a privatizărilor cere Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze anchete penale, pentru a verifica cât de legale au fost acțiunile unor funcționari care au pregătit și au semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Membrii comisiei parlamentare de anchetă au discutat cu reprezentanții Agenției Proprietății Publice și au primit mai multe documente care atestă că s-au comis încălcări grave atunci când s-a decis concesionarea aeroportului.

„Am identificat mai multe probe care au fost depuse de APP și am vorbit cu martori care au furnizat date inegalabile. Cerem CNA-ului și Procuraturii să înregistreze această sesizare a noastră, pentru că e vorba de înalți funcționari”, a declarat președintele comisiei Igor Munteanu.

Deputații solicită oamenilor legii să verifice dacă acțiunile întreprinse pentru concesionarea aeroportului au fost concertate și remunerate.

Igor Munteanu afirmă că ar trebui inițiate anchete penale pentru mai multe încălcări ale legii: abuz de serviciu, exces de putere, neglijență de serviciu, fals în acte publice, delapidarea averii statului.

De asemenea, se cere impunerea unor măsuri de asigurare „pentru ca acest contract de concesiune să nu migreze de la o companie la alta în această perioadă fierbinte, să nu ne trezim fără acest bun al statului”, a precizat Munteanu.

Președintele comisiei parlamentare a declarat în cadrul unei conferințe de presă că există o listă cu funcționari care ar fi participat la pregătirea și semnarea acordului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, documentul fiind în detrimentul statului și spune că se cunoștea cine va câștiga acest contract cu mult înainte de anunțarea concursului investițional.

Igor Munteanu a amintit că cel care a selectat companiile internaționale care să participe la concurs a fost actualul deputat Petru Jardan, fost director al Aeroportului Chișinău, care după concesionare a ajuns managerul companiei „Avia Invest”. Comisia de anchetă cere procurorilor să verifice care este legătura lui Jardan cu Ilan Șor și cine este beneficiarul final al „Avia Invest”.

Comisia parlamentară de anchetă privind procesul de privatizare va pregăti și va prezenta  un raport până la finele lunii septembrie, promite Igor Munteanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram