/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

CNA a dat aviz negativ proiectului de lege ce prevede moratoriul pentru construcții în Chișinău

missing
13 august 2019, ora 17:04

Proiectul de lege propus de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, care prevede instituirea unui moratoriu pentru o perioadă de un an la construcţia clădirilor în municipiul Chişinău, a primit aviz negativ de la Centrul Național Anticorupție. Experții instituției, au recomandat ca inițiativa legislativă să fie retrasă.

În nota CNA se spune că la elaborarea proiectului nu s-a ținut cont de principiul autonomiei locale, consfințit în legislație: „În opinia noastră, se instituie o atribuție excesivă Parlamentului, contrară statutului său, de a aproba o lege prin care să fie aplicare unele interdicții autorităților publice locale ale municipiului Chișinău”.

De asemenea, experții CNA cred că proiectul de lege are riscuri de corupție: „Norma art.2 din proiectul legii instituie derogare de la aplicarea moratoriului asupra modificării planului urbanistic al municipiului Chișinău, derogare care însă nu este clară, lăsând loc confuziilor în stabilirea cazurilor în care există pericol pentru viață și sănătatea populației sau pentru securitatea economică a municipiului și pentru mediu. În redacția propusă, norma art.2 comportă pericol de coruptibilitate, deoarece autoritățile publice locale vor putea stabili în unele cazuri în mod discreționar modificarea planului urbanistic, aplicând derogarea respectivă fără criterii clare și transparente”.

Precizăm că proiectul de lege înregistrat în Parlament de deputatul Vladimir Bolea mai prevede pe lângă instituirea unui moratoriu în construcții ca firmele să fie obligate să prezinte dovezi că locatarii din casele învecinate au fost informați despre construirea unei noi clădiri alături de ei și sunt de acord cu aceasta. Se propune și interzicerea lucrărilor de construcție, dacă noile clădiri sunt situate mai aproape decât înălțimea celei mai înalte clădiri vecine.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram