Proiectul de lege propus de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, care prevede instituirea unui moratoriu pentru o perioadă de un an la construcţia clădirilor în municipiul Chişinău, a primit aviz negativ de la Centrul Național Anticorupție. Experții instituției, au recomandat ca inițiativa legislativă să fie retrasă.

În nota CNA se spune că la elaborarea proiectului nu s-a ținut cont de principiul autonomiei locale, consfințit în legislație: „În opinia noastră, se instituie o atribuție excesivă Parlamentului, contrară statutului său, de a aproba o lege prin care să fie aplicare unele interdicții autorităților publice locale ale municipiului Chișinău”.

De asemenea, experții CNA cred că proiectul de lege are riscuri de corupție: „Norma art.2 din proiectul legii instituie derogare de la aplicarea moratoriului asupra modificării planului urbanistic al municipiului Chișinău, derogare care însă nu este clară, lăsând loc confuziilor în stabilirea cazurilor în care există pericol pentru viață și sănătatea populației sau pentru securitatea economică a municipiului și pentru mediu. În redacția propusă, norma art.2 comportă pericol de coruptibilitate, deoarece autoritățile publice locale vor putea stabili în unele cazuri în mod discreționar modificarea planului urbanistic, aplicând derogarea respectivă fără criterii clare și transparente”.

Precizăm că proiectul de lege înregistrat în Parlament de deputatul Vladimir Bolea mai prevede pe lângă instituirea unui moratoriu în construcții ca firmele să fie obligate să prezinte dovezi că locatarii din casele învecinate au fost informați despre construirea unei noi clădiri alături de ei și sunt de acord cu aceasta. Se propune și interzicerea lucrărilor de construcție, dacă noile clădiri sunt situate mai aproape decât înălțimea celei mai înalte clădiri vecine.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!