Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău după ce l-a luat în concesiune pentru 49 de ani, se judecă cu statul pentru o datorie de 157 de mii de lei. Autoritatea Aeronautică Civilă și Ministerul Finanțelor urmează să prezinte Curții de Apel Chișinău până la 28 august apeluri motivate împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău care a stabilit că „Avia Invest” nu trebuie să achite banii statului.

Potrivit încheierii Curții de Apel Chișinău, Autoritatea Aeronautică Civilă s-a adresat în instanța de judecată cerând ca „Avia Invest” să achite o dobândă de întârziere în mărime de 157 mii lei, pentru că nu a plătit la timp în 2017 o taxă impusă de stat pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a serviciilor de navigație aeriană, a operatorilor aerieni şi a aerodromurilor”.

„În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1 din 04.01.2013, cuantumul plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a aerodromurilor cod 4, s-a stabilit în mărime de 1,25 Euro/pasager la plecare şi la sosire. Plățile  se transferă lunar de către agenții economici certificați pe contul curent al autorității Aeronautice Civile până la data de 25 a lunii imediat următoare. Potrivit Codului Civil, obligațiilor pecuniare li se aplică dobânzi pe perioada întârzierii în mărime de 9%”, a argumentat Autoritatea Aeronautică Civilă.

„Avia Invest” nu şi-a îndeplinit obligațiile și a admis restanțe la achitarea plăților pentru luna iulie 2017, suma cărora potrivit facturii constituia 8,8 milioane lei. Datoria respectivă a fost stinsă integral de „Avia Invest” abia la 9 octombrie 2017. Astfel, Autoritatea Aeronautică Civilă a calculat o dobândă de întărziere pentru perioada  26.08.2017-08.10.2017 în mărime de 175 154 lei.

Prin hotărîrea Judecătoriei Chișinău (sediul Centru) din 25 aprilie 2019, cererea de chemare în judecată înaintată de Autoritatea Aeronautică Civilă a fost respinsă ca neîntemeiată. Instituția a făcut recurs la Curtea de Apel Chișinău și a atras și Ministerul Finanțelor în procesul de judecată.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune firmei „Avia Invest” afiliată lui Ilan Șor. Ieri, comisia parlamentară de anchetă care verifică privatizările a anunțat că a identificat mai multe ilegalități la pregătirea și semnarea contractului de concesiune a aeroportului și a depus sesizări la Procuratură și la Centrul Național Anticorupție, pentru ca oamenii legii să investigheze faptele într-un proces penal. În sesizare sunt vizați mai mulți foști funcționari care au decis concesionarea aeroportului.

Comisia parlamentară cere dosar penal în cazul concesionării Aeroportului Chișinău. Sunt vizați funcționari de nivel înalt

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!