/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Leancă se va adresa în judecată. Foto cu pașaportul diplomatic și explicații despre cele 50 de mii de euro pe care a vrut să le scoată din țară

missing
13 august 2019, ora 09:03

Fostul prim-ministru Iurie Leancă învinuiește actuala guvernare că ar încalca  legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal și explică de unde are 50 de mii de euro pe care a intenționat să le scoată din țară la începutul acestei luni. Politicianul și-a arătat și pașaportul diplomatic, pentru a-i contrazice pe cei care au declarat că documentul era nevalabil în momentul în care a încercat să treacă frontiera.

Într-o postare pe Facebook, Iurie Leancă susține că cei 50 de mii de euro sunt bani munciți onest înainte de a veni în politică, când avea un salariu de zece mii de euro ca diplomat la Haga și de pe când a muncit timp de patru ani ca vicepreședinte al unei prospere companii din Moldova.

Am mai zis că nu sunt un om bogat, dar nici sărac nu mă consider. Aceste salarii pentru care am muncit onest mi-au permis să plătesc și studiile copiilor, și să-mi cumpăr automobil, și să am o viață decentă, inclusiv să călătoresc în România, unde am mai multe activități, inclusiv politice. Sunt bani declarați 10 ani la rând în declarația mea de avere, sunt economiile mele câștigate corect. Și, în comparație cu alții, în această perioadă nu am fost vreodată șomer și nici n-am fost “ajutat de părinți”, a explicat Leancă, atașând și extrasul bancar, pentru a demonstra că banii au fost ridicați anume din contul indicat în declarația de avere.

Politicianul și-a pozat și pașaportul diplomatic, care a fost eliberat chiar recent, în luna iulie 2019 și este valabil până în 2024.

„Legislația națională (Legea Nr. 273), așa cum prevede și practica internațională, îmi permite ca fost prim-ministru dar și ca Ambasador Plenipotențiar să dețin pașaport diplomatic. Dar alde Năstase nu are de unde să știe ce înseamnă să fii diplomat de carieră și nici legile nu prea vor să le respecte”, adaugă Leancă.

Fostul premier mai spune că prin difuzarea informațiilor ce conțin numerele de înmatriculare și modelul automobilului său s-a încălcat abuziv protecția datelor cu caracter personal: „Această scurgere de informații din interiorul sistemului controlat de Năstase îmi poate pune în pericol viața și integritatea corporală a mea și a membrilor familiei mele”.

Iurie Leancă anunță că își va face dreptate în instanțele de judecată și va cere despăgubiri morale, atât de la autorități, cât și de la instituțiile media care au răspândit informații false.

Anunț că voi depune toate demersurile legale pentru ca cei care au comis astfel de abuzuri să fie identificați și trași la răspundere, iar în judecată voi cere și despăgubiri morale pe care le voi dona. La fel voi proceda și cu cei din așa-numita „presă” care prezintă informații false. Cum am mai zis: cel puțin cei mai triști ca noi să aibă de câștigat de pe urma acestor mizerii”, și-a încheiat postarea Iurie Leancă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram