Membrii Comisiei parlamentare de anchetă care investighează frauda din sistemul bancar au trimis sesizări la Procuratura Generală și la Ministerul Afacerilor Interne prin care cer să fie inițiate anchete penale, pentru verificarea legalității acțiunilor întreprinse de mai mulți funcționari care au decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate celor trei bănci falimentare: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Astfel, se cere pornirea urmăririi penale pe numele fostului premier Iurie Leancă, ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan și deputatului democrat Andrian Candu.

„Comisia de Anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că după ce Guvernul RM a decis acordarea garanțiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 mlrd lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Așadar, conducerea Guvernului și a Băncii Naționale au acționat în acea perioadă cel puțin cu neglijență crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanților de stat, control asupra BEM, Unibank și Banca Socială”, scrie pe facebook președintele comisiei de anchetă, Alexandru Slusari.

În sesizările depuse la Procuratura Generală și la Ministerul Afacerilor Interne se cere anchetarea penală a fostului premier Iurie Leancă, ex-ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, fostului guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan și deputatului democrat Andrian Candu.

Sesizările sunt însoțite de anexe pe 97 de foi, în care sunt descrise toate ilegalitățile identificate de comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!