Șefa Guvernului, Maia Sandu, a solicitat ca 23 august să fie declarată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Cancelaria de Stat urmează să pregătească o hotărâre în acest sens.

„Inițiativa vine în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din 2009, prin care solicită instituirea unei asemenea zile și cu Declarația Parlamentului European din 2008, prin care ziua de 23 august a fost proclamată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului.

Guvernul Republicii Moldova condamnă toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului, recunoaște suferințele tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare și declară că pacea și reconcilierea, bazată pe păstrarea memoriei victimelor, democrația și respectarea drepturilor omului reprezintă unicul model de dezvoltare pe care îl va urma”, se spune într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Pe de altă parte, Președinția a anunțat că va organiza mai multe evenimente în perioada 23-25 august cu ocazia aniversării a 75-a a eliberării Moldovei de fascism. Președintele Igor Dodon a declarat anterior că va sărbători 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău.

Pe 24 august, va avea loc o depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, ulterior se va desfășura o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.

De asemenea, va fi inaugurat monumentul eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei, care a fost restaurat la inițiativa președintelui.

Evenimentele din 24 iulie vor finaliza cu un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

„Evenimente de comemorare a ostașilor căzuți în luptele de eliberare a Moldovei vor avea loc în mai multe orașe din țară, inclusiv cu participarea mea în orașele Comrat, Hâncești, Ștefan-Vodă”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!