După ce consilierul prezidențial Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Filip, a criticat deciziile actualului Executiv de a majora mai multe taxe, inclusiv cele pentru sectorul HORECA, deputatul Blocului ACUM, Dumitru Alaiba, îl acuză că face declarații politice.

Alaiba susține că actuala guvernare plătește pentru „greșelile, incompetența și lipsa de viziune” a Guvernului Filip, care ar fi subordonat instituțiile statului intereselor private.

„Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, a lăsat la minister o situație cam complicată. Ministerul era la curent despre situația dată și pregătea câteva scenarii. Principalele două – reducerea cheltuielilor cu 3,5 miliarde lei (care ar afecta consumul, veniturile oamenilor și creșterea economică) sau creșterea TVA cu 2% pentru toate produsele – de la 20% la 22%. Astea erau scenariile.

Citesc cum, din poziția de consilier prezidențial, domnul Chicu se lansează în declarații regretabile, cum că nu va fi „apocalipsă financiară”. Depinde ce avem în vedere prin „apocalipsa financiară”. Cert este că oamenii noștri sunt prea răbdători și prea obișnuiți să îndure mult prea multe. Ar fi îndurat și continuarea izolării internaționale în care ne-a aruncat Guvernul Filip. Ar fi îndurat și continuarea blocării finanțării externe pentru alți câțiva ani. Alte câteva zeci de mii poate ar fi plecat din țară, fugind de sărăcie”, a scris Alaiba pe facebook.

Deputatul îl îndeamnă pe Ion Chicu să nu mai facă declarații politice și, în cazul în care nu este de acord cu deciziile luate de Guvern și votate de Parlament „să-i recomande domnului președinte să nu promulge legile și să-și asume consecințele”.

În această dimineață, Ion Chicu a scris pe facebook că sectorul HORECA a crescut vertiginos în ultimul an și asta s-ar datora modificărilor fiscale făcute de fosta guvernare.

Mai avem vreun sector care a crescut cu așa ritmuri în 2019 față de 2018? Cu excepția IT, care are un regim fiscal (cu totul) special – nu cred. Este efectul ajustării legislației noastre fiscale la practica de succes a Uniunii Europene (în materie de aplicare TVA pentru sectorul HORECA)”, a scris Chicu și a atașat și o diagramă care arată majorările de venituri din acest sector.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!