Particule microscopice de plastic au început să cadă din cer în zona arctică, arată cel mai nou studiu în domeniu, publicat în revista științifică „Science Advances” de o echipă germano-elvețiană de cercetători.

Oamenii de știință spun că au rămas șocați de numărul imens de particule de plastic pe care le-au găsit: peste 10 000 de particule per litru în regiunea arctică a Planetei, scrie digi24.ro.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, particule și fibre de cauciuc în zăpadă. Oamenii de știință au strâns mostre de zăpadă din insulele Svalbard folosind o metodă nu foarte tehnologizată – folosind o linguriță și un recipient. În laboratorul Institutului Alfred Wegener din Bremerhaven din Germania, au descoperit mult mai multe astfel de particule decât se așteptau.

Conducătorul cercetării, Dr. Melanie Bergmann a declarat pentru BBC: „Ne așteptam să descoperim ceva contaminare în zonă, dar această cantitate de microplastic este șocantă”. Microplasticele sunt definite ca fiind particule cu o mărime de sub 5 milimetri.

„Nu suntem încă siguri dacă aceste fragmente de plastic sunt dăunătoare pentru oameni sau nu, dar trebuie să începem să avem mai multă grijă cu felul în care tratăm mediul”, a atenționat cercetătorul.

Oamenii de știință cred că particulele de plastic sunt împinse de curenții de aer, iar apoi, prin mecanisme care nu sunt încă înțelese pe deplin, transportate pe distanțe lungi prin atmosferă. Particulele sunt apoi purtate de ploaie și zăpadă până la sol.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!