Cei șase judecători care au fost delegați la Curtea Constituțională de către Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament și Guvern se vor întruni luni, 19 august, pentru a alege un președinte al Înaltei Curți. Anunțul a fost făcut pe pagina web a instituției.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, la funcția de președinte poate pretinde oricare dintre cei șase magistrați. Votul este secret. Conducătorul este desemnat prin votul majorității. Dacă niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea, se organizează al doilea tur. Va fi ales preşedinte, judecătorul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

Dacă la cel de-al doilea tur de scrutin candidații întrunesc un număr egal de voturi, preşedintele va fi ales prin tragere la sorţi între candidaţi.

Președintele Curții Constituționale este ales pe un termen de trei ani. Judecătorii au mandate de șase ani la Curtea Constituțională.

Ieri, au depus jurământul cei șase magistrați noi ai Curții Constituționale: Liuba Şova şi Nicolae Roşca, propuși de Guvern, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan, desemnați de Parlament și Eduard Ababei și Serghei Țurcan, delegați de Consiliul Superior al Magistraturii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!