/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Domnica Manole: „Chiar nu pot să înțeleg care au fost motivele doamnei Șova de a ieși la TV8 și a face aceste declarații”

missing
19 august 2019, ora 21:05

Judecătoarea constituțională Domnica Manole s-a arătat surprinsă de declarațiile colegei ei de la Curtea Constituțională (CCM) Liuba Șova, despre faptul că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte a fost prestabilită. Magistrata spune, la rândul ei, că nu a fost abordată de nimeni care să-i zică în ce mod să voteze și afirmă că și-a dat votul conștient, pentru candidatura pe care a considerat-o potrivită, dar că păstrează secretul votului.

„Este art. 18 din legea cu privire la CCM, care spune că temei de revocare a mandatului este încălcarea jurământului dat de către judecătorul CCM și încălcarea obligațiilor funcției. Există principiul secretul deliberării, care niciun judecător nu are dreptul să-l facă public, acesta este temei de revocare a mandatului, nu pot să încalc această restricție. A fost un vot secret, doar atât pot să vă spun. Judecătorii au votat și acesta este rezultatul. Eu nu pot să-mi permit să încalc restricțiile și jurământul pe care l-am depus în fața Parlamentului și-mi pare rău că doamna Șova a ieșit cu asemena declarații publice”, a declarat Domnica Manole, contactată de TV8.

Am întrebat-o pe judecătoare cum consideră, dacă a fost obiectivă alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CCM: „Nu pot să vă spun, dacă a fost corect sau nu, căci este un judecător, un coleg de-al nostru care a fost desemnat; etica mea de judecător nu-mi permite să mă expun la această întrebare. Chiar nu pot să înțeleg care au fost motivele doamnei Șova de a ieși la TV8 și a face aceste declarații. Noi astăzi toată ziua am fost în colectiv, nu am auzit de la doamna Șova nicio obiecție vizavi de alegerea făcută”, a mai spus Manole.

Magistrata susține că nu a fost influențată de nimeni să voteze o anumită candidatură: „Dacă dumneaei a fost abordată, dar nu știu cum a fost abordată pentru că dumneaei astăzi… dar nu, nu o să vorbesc pentru că nu vreau să încalc secretul deliberării. Pe mine nu m-a abordat nimeni, eu am votat așa cum am considerat eu corect și nimeni nu are dreptul să divulge acest secret al deliberării. Dar, vă mai spun un lucru: președintele CCM este o funcție administrativă, nu este un factor de decizie, adoptarea hotărârilor are loc prin vot colegial al judecătorilor, dumnealui nu poate influența votul judecătorilor. Curtea Constituțională nu a adoptat deocamdată nicio decizie, chiar nu putem face aluzie la faptul că CCM a încălcat legea”, a mai spus Domnica Manole.

Judecătoarea de la Curtea Constituțională (CCM) Liuba Șova declarat azi, la buletinul de știri de la TV8, că alegerea lui Vladimir Țurcan la funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că votul de azi este rezultatul unei decizii luate din timp. Ea spune că a fost abordată de cineva din cadrul Parlamentului care a îndemnat-o să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la această funcție.

Citește și comentariul judecătorului CCM Nicolae Roșca la acest subiect. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram