/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Amenință cu grevă! Transportatorii cer majorarea tarifelor pentru călătorii

missing
20 august 2019, ora 21:30

Le-a ajuns răbdarea la os. Peste o mie de transportatori amenință cu grevă de proporții în cazul în care Ministerul Economiei nu va accepta majorarea tarifelor pentru călătoriile cu transportul public. Operatorii auto consideră că pentru a nu lucra în pierdere și pentru a moderniza parcul de autobuze și microbuze, un kilometru trebuie să coste cu 30 de bani mai mult. La rândul său, ministrul Vadim Brânzan a menționat că va găsi o soluție, dar una care să nu afecteze și oamenii cu venituri modeste.

SINCRON: OLEG ALEX, PREȘEDINTE APOTA

„Avem o hotărâre de judecată încă din 2011, care spune ca la situația anului 2011 tariful trebuia să fie de 58 bani/km. La noi acum e de 48 de bani/km, cu 10 bani mai puțin”.

Deși nu a precizat cu cât mai exact trebuie să fie majorat tariful, președintele Consiliului APOTA spune că a cerut Ministerului Economiei să execute hotărârea Guvernului care-l obligă o dată în an să facă calculele necesare în acest sens. În cazul în care vor fi ignorați, transportatorii promit o grevă.

SINCRON: OLEG ALEX, PREȘEDINTE APOTA

„Cu siguranță vor fi proteste, o grevă a transportatorilor. Nu putem spune în ce formă se va organiza, dar cu siguranță va fi, dacă vom fi ignorați. Față de domnul Brânzan aceasta este a treia solictare în ultimele două luni”.

Ministrul Economiei a venit cu o reacție. În cadrul unei conferințe de presă, Vadim Brânzan a precizat că se va întâlni mâine cu transportatorii, pentru a discuta solicitarea. Demnitarul a dat vina pe fosta guvernare pentru că nu a ajutat corespunzător tarifele.

VADIM BRÎNZAN, MINISTRUL ECONOMIEI

 „Din 2013, tarifele au fost înghețate. De fiecare dată când transporatorii încercau să ajusteze tarifele, venea guvernarea precedentă, dădea cu pumnul în masă, modificau Codul transportului auto. Această problemă va fi discutată și la nivelul Guvernului. Până la urmă, vom găsi soluții ca să rezolvăm problemele transportatorilor”.

Ultima majorare a tarifelor la călătoriile pentru rutele urbane şi suburbane a avut loc în 2014. Atunci, tariful a crescut cu 16 bani pentru un km. Anterior, transportorii au cerut scumpirea biletelor pentru autobuze şi microbuze de mai multe ori, însă cererea lor a fost respinsă.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram