Război în Ucraina, ziua 93: Putin, „pregătit să discute un schimb de prizonieri” cu Ucraina, spune Austria

economic

ANRE explică de ce a majorat tarifele la energia electrică

21 august 2019, ora 08:10
Distribuie:

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis să vină cu explicații, după ce în societate au apărut discuții aprinse vizavi de decizia din 16 august de majorare a tarifelor la energia electrică.

„În baza analizei calculelor tarifelor și prețurilor prezentate de întreprinderi, ANRE a constatat existența factorilor obiectivi care, în conformitate cu prevederile legale, cu metodologiile tarifare în vigoare conduc la necesitatea revizuirii costurilor din componența tarifelor de distribuție și prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2019”, spun reprezentanții ANRE.

Instituția a enumerat cei mai importanți factori care au stat la baza calculelor:

  1. Evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolar pentru anul 2019, estimat la nivel de 17,58 lei/USD, față de cursul de schimb mediu anual al monedei naționale de 16,83 lei/USD inclus în tariful în vigoare (majorare cu 4,5 %).
  2. Majorarea prețului mediu de import al energiei electrice de la 5,16 ¢/kWh la 5,38 ¢/kWh (cu 4,3 %). Astfel, urmare a deprecierii monedei naționale față de dolar și a majorării prețului de import, prețul mediu anual de procurare a energiei electrice de la surse s-a majorat cu 7,6 % – 9,9 %.
  3. Cuantumul indicelui prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2019 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici publicată de Ministerul Economiei de 4,9 %.
  4. Investițiile noi, date în exploatare în anul 2018 și incluse în calculul tarifului în baza raportului de executare a planului de investiții prezentat de către operatorul de distribuție (350 mil lei în cazul ,,RED Union Fenosa” și 228 mil. lei în cazul ,,RED Nord”).
  5. Creșterea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real cu 6,3 %, de la 2 610 lei (reflectat în tariful anterior) la 2 775 lei (începând cu 1 mai 2019).

Aprobarea noilor prețuri și tarife reglementate a fost o acțiune iminentă și care nu mai putea fi amânată. Menținerea intactă a prețurilor ar fi generat un deficit tarifar (pierderi financiare) în cazul ,RED Union Fenosa” și,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” în sumă de circa 75 mil lei, iar în cazul ,,RED Nord” și ,,FEE Nord” – de circa 145 mil lei. Mai mult ca atât, dobânda aplicată la devierile tarifare nominalizate ar fi constituit peste 22 mil lei, costuri care prin aprobarea recentă a noilor prețuri și tarife sunt evitate”, a precizat ANRE.

Potrivit ultimei decizii a  ANRE, consumatorii care utilizează energia electrică furnizată de „Gas Natural Fenosa” vor plăti 1,89 lei kWh/h, cu 10 bani mai mult decât achită în prezent. În cazul companiei „Furnizare Energie Electrică Nord”, tariful aprobat este 2,23 lei/kWh, față de prețul actual de 1,91 lei/kWh.

Vom plăti mai mult pentru energia electrică. Noile tarife, aprobate astăzi de ANRE

 

 

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram