/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Reparații în liceele din Chișinău, cu sau fără banii părinților

missing
21 august 2019, ora 08:45

Pentru că până la început de an școlar sunt zile numărate, în mai multe școli din capitală se lucrează de zor. În instituții încă miroase a vopsea, iar în unele lucrările de reparație au fost destul de serioase. Cum ar fi liceul Spiru Haret din capitală care s-a ales cu o nouă rețea de electricitate și de ventilare. Potrivit autorităților municipale, peste 98 la sută din instituții deja sunt gata să-și deschidă ușile pentru întâi septembrie.

În doar câteva luni, holurile liceului „Spiru Haret” au devenit de nerecunoscut. Pline de materiale de construcții și muncitori, aici lucrările se opresc abia spre seară. Responsabilii se laudă că au reușit să schimbe integral rețeaua electrică, iar odată cu ea a fost modernizat și sistemul de iluminare.

VALERIU GÎNGA, DIRECTOR-ADJUNCT, LICEUL „SPIRU HARET”

„Întrucât în majoritatea sălilor de clasă sunt climatizoare, vechile rețele eletrice, care sunt din anii 60, pur și simplu nu rezistau la așa tensiune”.

Totodată, au fost schimbate toate geamurile din instituție, iar fiecare etaj a fost decorat într-un stil aparte. De exemplu, cel de-al doilea este etajul albastru, iar următorul – verde. În curând, pe holuri urmează să apară și televizoare moderne, iar în clase au fost deja instalate peste 30 de table interactive.

DIANA POPA, REPORTER TV8

„Tot în această vară, administrația școlii a reușit să schimbe sistemul de ventilare sovietic, defect de mai bine de 20 de ani, pe unul mecanic. Reparația acestuia a costat aproximativ 60 de mii de lei. Copiii se vor putea bucura de aer proaspăt atât pe holurile instituției, cât și în sălile de clasă”.

Toate renovările au costat peste 3 milioane de lei, bani alocați din bugetul municipal și economisiți de instituție. Niciun leu nu a fost donat de părinți, ne asigură administrația.

În schimb, la liceul „Ștefan cel Mare”, ajutorul părinților a fost considerabil. Aici, lucrările au costat aproximativ 500 de mii de lei, dintre care doar 200 de mii, cheltuite pe renovarea scărilor, au fost alocate de stat.

SERGIU AXÎNTI, DIRECTORUL LICEULUI „ȘTEFAN CEL MARE”

„Anul acesta am reușit să reparăm scările la intrare și etajul întâi, holul. Clar lucru că am vrea mai multe, dar…”

În schimb, părinții care își aduc copiii în clasa întâi spun că nu au achitat niciun bănuț.

CRISTINA, MAMĂ

„Diriginta chiar a zis că nu e nevoie nimic de colectat, pentru că noi chiar am ridicat întrebarea. A zis că nu e nevoie de nimic, pentru că ce a fost de reparat, s-a făcut”.

Chiar și așa, banii adunați sunt insuficienți, afirmă responsabilii. Mai e nevoie de 3 milioane pentru reparația acoperișului.

VALENTINA RĂU, DIRECTOR-ADJUNCT LA LICEUL „ȘTEFAN CEL MARE”

„ 80 la sută din acoperiș este cu probleme. Noi încercăm, anual, să reparăm cosmetic, dar problema este majoră și la fiecare cădere de ploi torențiale, podul este deteriorat”.

Potrivit șefei Direcției generale Educație, Rodica Guțu, în total, pentru lucrările planificate în acest an în 252 de școli și grădinițe din capitală au fost alocate peste 66 milioane de lei. Conform graficului, reparațiile trebuie să fie finalizate până la 25 august.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram