/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Igor Dodon: Vânzarea „Avia Invest” a fost blocată. Investitorul a fost avertizat să nu efectueze tranzacția

missing
23 august 2019, ora 15:32

Cota de 95% din capitalul „Avia Invest” nu a fost înstrăinată. Proprietarii companiei au rămas aceiași, iar investitorul străin a fost preîntâmpinat și îndemnat să renunțe la tranzacție. Despre asta a anunțat președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia s-a discutat subiectul.

„Este blocată posibilitatea de a înstrăina cotele în capitalul „Avia Invest”. Investitorul a fost preîntâmpinat că statul vrea să rezilieze contractul de concesionare și… nu vă vârâți”, a anunțat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, sunt suficiente dovezi că, în toamna anului 2013, a fost semnat un contract de concesiune în detrimentul intereselor statului și acordul poate fi reziliat:

„Există suspiciuni rezonabile  că statul a fost prejudiciat. Un singur exemplu: taxa de 9 euro pentru fiecare pasager. Anul trecut au fost 2,8 mil pasageri. Investitorul a acumulat peste 24 mil euro doar din această taxă. Înmulțiți la 49 de ani și o să ajungeți la aproape un miliard de euro care sunt acumulate din contul oamenilor. Asta în afară de alte taxe. Sunt o mulțime de alte taxe. Asta cei care se laudă că au făcut un acord în interesul statului, trebuie să spună unde este interesul statului aici?”

Igor Dodon a precizat că există două posibilități pentru ca statul să poată rezilia contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău. În primul caz, organele de anchetă ar trebui să demonstreze că s-au comis ilegalități, iar în cel de-al doilea caz – să fie demonstrat că nu a fost îndeplinit programul de investiții pe care și l-a asumat „Avia Invest”.

Specialiștii trebuie să facă un audit, ce și de unde s-a investit.  Cu asta se ocupă și organele de anchetă. Există suspiciuni că s-au investit bani din furtul bancar”, a adăugat Igor Dodon.

Amintim că „Avia Invest” urma să fie cumpărată de compania „NR Investments Ltd”, condusă de Nathaniel Rothschild.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram