/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO. VIDEO/ Au fost premiați cei zece laureați ai Premiului Național 2019

26 august 2019, ora 12:08

Cei zece laureați ai Premiului Național 2019 au fost premiați astăzi în Palatul Republicii. Printre laureați se numără maestrul Gheorghe Urschi, artistul Alexei Sainciuc și scriitoarea Tatiana Țîbuleac.

„Aș vrea ca prin aceste premii să vă înmânăm recunoștința cetățenilor Republicii Moldova pentru contribuția dvs. la dezvoltarea culturii și științei, la promovarea imaginii Republicii Moldova. Dumneavoastră, în calitate de elită intelectuală, sunteți repere morale pentru întreaga societate. De la dumneavoastră cetățenii învață libertatea de a gândi, învață cum să creezi, să muncești, să fii modest și să reziști”, a punctat premierul Maia Sandu în cadrul evenimentului.

Totodată, șefa Executivului a menționat că este de datoria statului să promoveze personalitățile notorii, care reprezintă modele demne de urmat în societate: „Este foarte important să avem cât mai multe modele pozitive în țara noastră, iar statul are datoria să recunoască aceste modele și să le promoveze. Să promoveze valori adevărate, nu pseodovalori care servesc o putere sau alta. Îmi doresc foarte mult ca din experiența dvs. să se inspire și copiii, și tinerii, să învețe să-și urmeze visurile, pasiunile, chiar dacă știu că este destul de greu să faci artă, să faci știință în Republica Moldova. Dumneavoastră sunteți un exemplu de perseverență, sunteți un exemplu de urmat”.

La rândul lor, laureații au mulțumit pentru aprecierea muncii lor și au menționat că Premiul Național reprezintă o onoare, dar și o mare responsabilitate față de întreaga societate pentru rezultatele activității lor.

„Cred că este un semnal important că și oamenii tineri care încearcă să-și facă treaba bine pot fi remarcați când nu este prea târziu, când se pot bucura din plin de această recunoștință. Voi încerca să extind această bucurie în rândul iubitorilor de carte prin organizarea unor lucruri frumoase care să promoveze lectura.”, a precizat tânăra scriitoare Tatiana Țîbuleac, laureată a Premiului Național 2019.

„Considerați că acesta este un suport pentru angajamentul nostru de viitor de a ne implica în noi proiecte științifice în scopul creării și implementării în economia țării a noilor biotehnologii performante care ar asigura populația țării cu produse agricole de înaltă calitate.”, a declarat Galina Lupașcu, doctor habilitat în științe biologice, cu o experiență de 40 de ani în domeniu.

Mai jos puteți vedea lista beneficiarilor Premiului Național 2019:

  • Alexei Sainciuc, pictor și grafician de carte, pentru opera artistică, originalitate și contribuție de excepție la cultivarea valorilor estetice noilor generații prin intermediul artei vizuale;
  • Alexandra Conunova-Dumortier, violonistă, pentru performanța interpretativă în arta muzicală violonistică universală și promovarea imaginii Republicii Moldova în lume;
  • Gheorghe Urschi, actor, regizor, scriitor, pentru Opera Omnia;
  • Galina Lupașcu, doctoră habilitată în științe biologice, profesoră cercetătoare;
  • Nadejda Mihnea, doctoră habilitată în științe biologice, conferențiară cercetătoare;
  • Larisa Andronic, doctoră în științe biologice, conferențiară cercetătoare;
  • Svetlana Smerea, doctoră în științe biologice, conferențiară cercetătoare, pentru activitatea de cercetare și inovare în domeniul sporirii productivității și rezistenței plantelor de cultură prin biotehnologii moderne și convenționale;
  • Valentin Butnaru, prozator, dramaturg, pentru abordarea artistică originală și contribuția la dezvoltarea domeniului teatral în Republica Moldova;
  • Tatiana Țîbuleac, scriitoare, pentru valoarea estetică deosebită a operei literare și promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan european;
  • Iurii Canașin, sculptor, profesor universitar, pentru contribuția remarcabilă la dezvoltarea artei sculpturii în Republica Moldova și promovarea valorilor universale.

Premiul Național a fost instituit în scopul aprecierii de către Guvern a abordării inovative, perseverenţei şi abnegaţiei în activitate, a contribuţiei substanţiale cu impact considerabil la dezvoltarea societăţii, ştiinţei, tehnologiilor, culturii, artei şi sportului, la promovarea principiilor morale/umanitare, precum şi la consolidarea valorilor, patrimoniului şi imaginii Republicii Moldova.

Guvernul decernează anual până la zece premii naționale în valoare de 100 de mii de lei în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Independenţei.

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Foto: gov.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram