Ministra Justiției Olesea Stamate a prezentat azi proiectul de reformare a Justiției, care este axat în mod special pe reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a Procuraturii Anticorupție (PA) și schimbarea modalității de alegere a procurorului general. 

Iată ce propuneri se fac la capitolul reformării CSJ și CSM.

Curtea Supremă de Justiție

Proiectul prevede îngustarea competențelor CSJ, astfel ca instituția să se axeze pe unificarea practicii judiciare și mai puțin pe examinarea în fond a cauzelor.

Se propune reducerea numărului de judecători de la 33 la 17. Actualii judecători de la CSJ vor fi supuși unei evaluări externe, care va fi făcută de o comisie independentă, compusă din 18 membri printre care vor fi și 6 experți europeni.

Criterii de evaluare a judecătorilor de la CSJ:
– Integritatea;
– Calitățile profesionale;
– Calități personale aferente profesiei de judecător.

Dacă membrii comisiei vor da aviz pozitiv unui judecător, acesta va rămâne să activeze la Curtea Supremă, iar dacă va fi un aviz negativ, judecătorului în cauză i se va propune transferul în altă instanță, în funcție de locurile disponibile din sistem.

Rezultatele raportului vor fi transmise către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Inspecția Judiciară pentru ca aceste instituții să ia măsurile de rigoare ulterioare, în caz că vor fi depistate anumite încălcări.

Aceeași comisie va evalua în prima etapă și președinții și vicepreședinții Curților de Apel și a anumitor instanțe de fond.

Consiliul Superior al Magistraturii

Proiectul prevede completarea numărului de membri ai CSM cu încă trei persoane; două dintre acestea să fie propuse de Guvern, iar una, de Președinție.

De asemenea, se propune ca din cei șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care sunt aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor trei să fie de la instanțele de fond; doi – din cadrul Curților de Apel și unul de la Curtea Supremă de Justiție.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!