/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Campanie: „Stadionul este Republican”. Un grup de activiști adresează o scrisoare deschisă ambasadorului SUA la Chișinău

missing
29 august 2019, ora 11:09

Un grup de activiști civici a lansat o inițiativă pe pagina Campanii.TV8.md, pentru susținerea ideii ca teritoriul fostului Stadion Republican să nu fie folosit pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) la Chișinău, ci să fie transformat într-un spațiu public, cum ar fi un parc. 

„Teritoriul fostului Stadion Republican reprezintă o valoare comunitară, socială, economică, istorică și culturală pentru orașul nostru. Decizia legată de viitorul acestuia, credem noi, trebuie luată de o manieră transparentă, cu respectarea tuturor normelor și procedurilor legale, prin consultare publică și analiza opțiunilor, așa cum prevede spiritul democratic. Patrimoniul public nu poate fi gestionat fără a lua în calcul interesele, necesitățile și părerilor locuitorilor”, spun inițiatorii campaniei.

Recent, grupul de inițiativă a adresat ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, o scrisoare deschisă, în care îi cer să renunțe la ideea de a fi construit aici noul sediul al ambasadei. Aceștia spun că atunci când autoritățile au luat decizia de a vinde terenul nu au fost organizate consultări publice, ceea ce contravine principiilor democratice.

Iată textul integral al scrisorii:

Excelenței Sale
Domnului Dereck J. Hogan,
Ambasadorul SUA în Republica Moldova

Excelență,

NOI POPORUL, reprezentăm un grup de locuitori ai orașului Chișinău, îngrijorați de soarta fostului Stadion Republican.

Potrivit relatărilor media, Guvernul Statelor Unite intenționează să procure acest bun pentru a construi o nouă ambasadă SUA pe teritoriul său. Înțelegem că noul edificiu și zona din împrejurare vor fi expuse unor măsuri de securitate sporite, ce vor va afecta întreaga vecinătate și locuitorii săi. Mai mult decât atât, credem cu fermitate că un teren atât de mare, cu precizie patru cartiere, situate în centrul istoric al Chișinăului, trebuie să rămână un spațiu public și să servească întru beneficiul cetățenilor moldoveni.

În egală măsură, suntem profund dezamăgiți din cauză că procedurile democratice au fost neglijate de către Guvernul Republicii Moldova în procesul de negociere a acestui caz cu autoritățile americane, în mod particular fiind vorba de principiul transparenței, al incluziunii și consultărilor publice.

Fostul Stadion Republican reprezintă un patrimoniu prețios, cu o profundă valoare istorică, pentru orașul nostru și locuitorii săi. În secolul 19, acest teritoriu a fost un spațiu public (Piața Fânului), servind drept loc de târg pentru localnici. Către mijlocul secolului 20, acest spațiu capătă o nouă valoare, devenind Stadion Republican. De mai menționat câteva exemple: în 1966, primul cosmonaut Yuri Gagarin a ținut un discurs în fața a 20.000 de oameni pe Stadionul Republican. În 1996, David Beckham a jucat pe terenul Stadionului Republican din Chișinău primul său meci pentru echipa națională a Angliei împotriva naționalei moldovenești. Aceste evenimente istorice ne inspiră mândrie, iar acest loc este unul special pentru noi.

Înțelegem că actualul sediu al Ambasadei SUA nu satisface necesitățile angajaților săi. Vă rugăm, pe această cale, ca reprezentant al unei țări ce promovează valori și principii democratice, să asigurați maximă transparență în procesul dat. În acest context, vom aprecia posibilitatea de a avea o întâlnire cu Excelența Dumneavoastră pentru a avea posibilitatea să ne prezentăm cauza în detalii. Suntem dispuși să contribuim prin expertiza și cunoștințele multor membri ai comunității noastre în vederea organizării unor consultări publice pentru a lua în calcul necesitățile și interesele tuturor părților vizate, de asemenea în vederea identificării unor soluții alternative. Pentru a putea oferi expertiza necesară și a o pune în valoare maximă în vederea găsirii unor soluții alternative, vom aprecia dacă veți putea oferi o listă de necesități și condiții pentru terenul căutat. În plus, dacă există un proiect grafic pentru terenul ce ar satisface necesitățile Ambasadei SUA, vom aprecia să-l împărtășiți cu noi în spiritul transparenței și bunei credințe.

Apreciem profund toată contribuția pe care Guvernul SUA a făcut-o pentru dezvoltarea țării noastre și credem că printr-o implicare prudentă poate fi găsită o soluție ce ar satisface toate părțile interesate și vizate.

Contactați de TV8.md, reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău ne-au spus că vor reveni cu o reacție la acest subiect pe parcursul zilei de astăzi.

Decizia ca terenul fostului Stadion Republican să fie vândut Ambasadei SUA la Chișinău a fost luată acum aproximativ un an. Contractul deja a fost semnat și, potrivit autorităților, lucrările de construcție vor începe în scurt timp.

Dacă doriți să vă alăturați acestei inițiative, accesați pagina Campanii.tv8.md/campaign/57. Totodată, mai multe campanii sociale găsiți pe Campanii.tv8.md/campaign.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram