Arșița nu a topit prețurile la legume. Dimpotrivă, le-a ținut practic neschimbate de la începutul verii. Astfel, în piețele din capitală roșiile continuă să coste în jur de între 10 și 20 de lei kilogramul, iar castraveții sunt de două ori mai ieftini. Cu așa prețuri, cei care vor să facă, pentru iarnă, conserve, trebuie să-și scuture bine portmoneele.

DANIELA CUȚU, reporteră TV8: „Am cumpărat 1 kg de roșii cu un preț de 20 de lei. Dacă e să împărțim kg-ul ne iese câte 2,50 lei pentru fiecare roșie”.

Cumpărătorii spun că prețurile la legume sunt mari din cauza secetei:

„După ce secetă este așa de mare, sigur că prețurile sunt destul de normale”.

„-Sunt normale. –Veți face conserve? – Da, iată borcane duc”.

„Sunt puțin ridicate. – Dar conserve veți face? – Nu, anul acesta nu fac”.

„Sunt scumpușoare, dar ce să facem? Le luăm”.

„Ardei este de 12, de 10. – Care-i diferența? – Acesta mai frumușel este mai scump, dar acesta care este mai mijloc tot”.

Dacă aveți în plan să mergeți zilele acestea la piață, aflați că un kilogram de castraveți proaspeți costă 10 lei, roșiile sunt de două ori mai scumpe, iar un kilogram de ardei costă cel puțin 12 lei. Gogoșarii sunt vânduți cu 15 lei, iar amatorii de vinetele vor scoate din buzunare în jur de 12 lei pentru un kilogram.

Iată prețurile la legume la Piața Agricolă din sectorul Ciocana: 
Castraveți – 10 – 15 lei;
Roșii – 10 – 20 de lei;
Ardei dulci – 12 – 15 lei;
Vinete – 8 – 12 lei.

Și vânzătorii recunosc că legumele costă mai scump vara asta și tot dau vina pe caniculă, care a redus din roadă.

„Sunt mari prețurile sau nu? – Cred că sunt mari. – Dar de ce nu le micșorați? – De la producător e așa. Afară-i 40 de grade”.

„Anul acesta un pic s-a scumpit, că-i tare puțină roadă”.

„Prețurile sunt puțin mai scumpe. Lumea cumpără, pentru că sunt nevoiți să facă. La iarnă vor fi mai scumpe. Acestea de un litru se vând mai multe. Și acestea micuțe”.

Scumpe legumele sau nu, comercianții nu prea duc lipsă de cumpărători. Le mai fac și reduceri, dacă sunt gata să ia cu sacul.

„- Sunt care iau câte un sac, sunt care iau 10 kg, 5 kg”.

„Care cumpără mai mult, dau mai ieftin”.

În medie, oamenii scot din buzunare cam 500 de lei pentru a-și umple borcanele cu murături și alte delicii pentru iarnă.

Reporteră: Daniela Cuțu
Imagini: Sergiu Ciubaru

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!