După imaginile video publicate astăzi de Ilan Șor pe rețelele sociale în care i-a asigurat pe cetățeni că „vin la voi”, în spațiul public a apărut întrebarea dacă ar putea acesta să scape de arest, în cazul în care ar reveni în R. Moldova pentru a se lansa în cursa electorală.

Contactat de TV8.md pentru a „tălmăci” prevederile legislative în acest sens, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a explicat că „statutul de concurent în alegeri sau mandatul de ales local pe care l-ar putea câștiga Ilan Șor nu îi oferă acestuia imunitate și nu poate fi colac salvator pentru a scăpa de anumite proceduri judiciare sau de anchetă”.

Iurie Ciocan a mai precizat că Ilan Șor nu se poate înscrie în cursa electorală de la distanță: „Actuala procedură de înregistrare a concurentului electoral presupune prezența fizică a persoanelor la organul electoral pentru depunerea dosarului. Dacă cetățeanul nu este în țară sau din alte motive nu poate să vină personal, el nu poate fi înregistrat în calitate de concurent electoral”.

Totuși, experții susțin că există o „portiță” care i-ar permite lui Ilan Șor să scape temporar de arest. Acesta ar putea reveni în țară, fiind arestat la frontieră în baza mandatului emis anterior pentru căutare internațională, dar ulterior avocații ar putea solicita judecătorilor să-l elibereze din arest, pentru a participa în campania electorală.

În 2015, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a se înscrie în cursa electorală pentru funcția de primar al orașului Orhei.

Articolul 46, aliniatul 5 din Codul Electoral prevede că „pe durata  perioadei electorale, candidaţii nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţământul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”.

/VIDEO/ Un nou video de la Ilan Șor: „Dragi prieteni, eu vin la voi”

/VIDEO/ Un nou video de la Ilan Șor: „Dragi prieteni, eu vin la voi”

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!