La fabrica Zernoff miroase a pâine, deloc a deșeuri. Deși uzina fost acuzată de mai multe ori că ar fi sursa mirosului neplăcut din Capitală, la fața locului acest lucru nu se confirmă. Procesul este strict monitorizat de tehnicieni cu experiență, iar ceea ce rămâne în urma producerii spirtului, este prelucrat și transformat în hrană pentru animale, pentru că compania funcționează în regim de producție de tip închis. 

În prima etapă de producție, grâul, crescut pe dealurile din Moldova, este livrat la fabrică și trecut prin mai multe controale.

DIMENTII SMOCVIN, DIRECTOR PE PRODUCȚIA „ZERNOFF”: „Grâul când ajunge la fabrică, trece prin laborator, care este acreditat. În fiecare an trecem certificarea nu la companiile din Moldova, dar la cele din Germania și România”.

După, grâul este măcinat și fiert timp de patru ore. Urmează procesul de fermentare, în cadrul căruia și apare spirtul, utilizat pentru producerea alcoolului. Iar masa de grâu care rămâne în urma producerii acestuia nu este aruncată la gunoi. Borhotul, plin de substanțe nutritive, este prelucrat mai departe și trimis la uscat.

DIMENTII SMOCVIN, DIRECTOR PE PRODUCȚIA „ZERNOFF”: „În această centrifugă are loc ultima etapă de uscare a borhotului. Tot acest utilaj a costat peste 7 milioane de euro și este unica soluție din lume pentru utilizarea borhotului”.

După ce este uscat, acesta devine hrană sănătoasă pentru animale, foarte căutată pe piață, numită DDGS. Nici o altă întreprindere din Moldova nu deține acest mecanism pentru prelucrarea borhotului. Din această cauză, experții sunt siguri că mirosul urât din Chișinău are altă origine.

ILIA TROMBIȚCHII, ECOLOGIST: „Este o fabrică foarte modernă, cu ciclu închis de producție și niciun fel de deversări în râul Bâc acolo nu pot fi. Toate deșeurile se utilizează, sunt prelucrate și ulterior vândute”.

DIMENTII SMOCVIN, DIRECTOR PE PRODUCȚIA „ZERNOFF”: „La întreprinderea noastră mare lucrează peste 200 de persoane și toți suntem locuitorii orașului Chișinău. La fel ne doare sufletul pentru aceste mirosuri”.

Zernoff este una dintre cele mai mari uzine din zona Mării Negre, care, după calitate, concurează cu companii similare din Statele Unite. Zilnic aici sunt produse peste 100 de tone de spirt.

P*

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!