Agenția Proprietății Publice se luptă de ani buni în instanțele de judecată pentru a rezilia contractul prin care a fost privatizată în 2006 clădirea „Hotelului Național” din centrul Chișinăului. Deși nu au fost realizate investițiile prevăzute în contract, magistrații au dat dreptate de fiecare dată  agentului economic care a cumpărat imobilul de la stat. Ultima decizie a fost luată pe 25 iunie 2019 de Curtea de Apel Chişinău, care a respins cererea de apel a Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) și a menţinut hotărârea primei instanţe, care a lăsat „Hotelul Național” în proprietate privată. Toată „epopeea” legată de acest bun imobil, care a ajuns o ruină, a fost descrisă de APP într-un răspuns oferit la solicitarea deputatului Blocului ACUM, Iurie Reniță.

Potrivit informațiilor APP, investițiile asumate de către cumpărătorul „Hotelului Național” pentru anii 2007 – 2008 nu au fost îndeplinite, fiindcă autoritățile ar fi refuzat să elibereze autorizațiile necesare pentru reconstrucția complexului hotelier. Comisia pentru desfășurarea concursurilor și negocierilor directe la privatizarea patrimoniului public, la ședința din 30 iunie 2008, a acceptat prelungirea termenului de executare a Programului Investițional până la 21 noiembrie 2010, dar investițiile au rămas nerealizate.

Pe 13 februarie 2010, Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei, a înaintat cererea de chemare în judecată a companiei, care a privatizat hotelul, pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”. Cererea a fost respinsă pe 5 martie 2010 de Curtea de Apel Economică și a fost menținută prin decizia Curții Supreme de Justiție din 18 martie 2010.

Pe 16 martie 2011, Agenţia Proprietăţii Publice a fost obligată să prelungească termenul contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului în S.A. „Moldova- Tur” pe termen de doi ani din momentul primirii de la autorităţile publice competente a tuturor autorizaţiilor de construire, necesare pentru punerea în aplicare a Programului Investiţional. APP a solicitat Primăriei municipiului Chişinău urgentarea eliberării autorizaţiilor necesare reconstrucţiei complexului hotelier.

În perioada postprivatizare, APP a solicitat în repetate rânduri cumpărătorului informaţii referitor la acţiunile întreprinse pentru demararea lucrărilor în scopul executării Programului Investiţional, dar informația nu a fost prezentată.

La şedinţa din 4 decembrie 2017, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiționale a decis iniţierea procedurii de reziliere  a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului din S.A. “Moldova-Tur” din 2006  încheiat cu  „Alfa- Lnginecring”  din cauza neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Un an mai târziu,  APP a înaintat acţiune în instanţa de judecată împotriva „Alfa – Enginecring”, unic fondator fiind compania „Anik Imobil”, privind rczoluţiunca contractului de vânzare-cumpărare.

La 25 martie 2019, Judecătoria Căuşeni a respins acţiunile APP privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a „Hotelului Național”. La 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel a APP, fiind menţinută hotărârea primei instanţe.  În prezent, procesul este în derulare la Curtea Supremă de Justiție.

În același răspuns oferit deputatului Iurie Reniță, APP precizează că terenul aferent „Hotelului Național” se află în proprietatea municipiului Chişinău, deoarece nu a fost inclus în contractul de vânzare-cumpărare semnat în 2006.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!