Aproape cinci sute de moldoveni și-au pus capăt zilelor anul trecut. Asta înseamnă, că practic în fiecare zi o persoană a ales să-și ia rămas bun de la viață. Specialiștii bat alarma și spun că printre cei care se sinucid sunt și adolescenți, care se confruntă cu diferite situații de discriminare. Pentru a preveni astfel de cazuri tragice, un grup de studenți de la Medicină a organizat un flashmob prin care i-a îndemnat pe oameni să spună „Nu Suicidului”.

MĂDĂLINA, studentă anul II, Facultatea Medicină Generală: „Putem cât de cât sensibiliza populația contra acestui fapt”.

ALEXANDRA, studentă anul II, Facultatea Medicină Generală: „Eu cred că i-aș încuraja ca să evităm acest lucru prin metode de a oferi o mână de ajutor. Aș încerca să explic că din orice problemă este o ieșire din situație”.

Psihologii spun că, cel mai des, oamenii care aleg să-și pună capăt zilelor trec printr-un stres, ce s-a acumulat de mai mult timp.

ZINAIDA GRIBINCEA, psihologă: „Creierul uman are capacitatea de a face față stresului cotidian, însă atunci când stresul are efect cumulativ sau evenimentele negative din viața unei persoane se succed cu rapiditate și survine depresia suicidul este o modalitate prin care unii oameni caută soluții de a scăpa de probleme”.

Pe lângă faptul că sunt mai tot timpul triste, persoanele aflate în depresie mai sunt și iritante. Tot timpul fiind într-o stare de nervozitate, mai spune specialista.

ZINAIDA GRIBINCEA, psihologă: „Este bine ca atunci când observăm că persoanele din jurul nostru au o stare de dispoziție proastă, de tristețe mai mult de 2 săptămâni, au insomnii sau dorm prea mult din contra, să apelăm la ajutorul unui specialist”.

Anul trecut, au fost înregistrate 489 cazuri de suicid, printre ei fiind și adolescenți.

ILVIA CIUBREI, director adjunct a Universității de Medicină: „Această problemă se regăsește în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani, ceea ce este foarte îngrijorător”.

Ultimul caz de suicid, relatat în presă, a avut loc acum cinci zile, în sectorul Centru, când un tânăr de 19 ani a fost găsit strangulat într-o fâșie forestieră. Versiunea preliminară a poliției a fost că băiatul s-ar fi sinucis. La nivel global, suicidul se află printre primele 20 de cauze de deces. Datele mai arată că în fiecare an circa 800 mii de persoane își pun capăt zilelor.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!