/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Anunț! Când vor fi plătite indemnizațiile de concediu medical în baza certificatelor electronice

11 septembrie 2019, ora 18:40

Primul transfer de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă va fi făcut pe 18 septembrie, anunță Casa Națională pentru Asigurări Sociale (CNAS). Procedura este anevoioasă după ce certificatele medicale au început să fie recepționate doar în format electronic, pe un portal special lansat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

„În baza datelor recepţionate prin portalul certificatelor de concediu medical, specialiştii Casei Naţionale de Asigurări Sociale activează peste programul de lucru şi în zilele de odihnă. Primul transfer de plată a indemnizaţiilor se preconizează pentru data de 18 septembrie”, precizează CNAS.

Pentru a primi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă prin intermediul cardului salarial, beneficiarul trebuie să adreseze o cerere angajatorului. În cazul în care beneficiarul deţine un card social (pentru indemnizaţii pentru familii cu copii, pensii, alocaţii), indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se va transfera la cardul social.

Dacă beneficiarul indemnizaţiei nu deţine card salarial sau social, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se va achita prin intermediul oricărui oficiu poştal.

Reamintim că, potrivit noilor prevederi legislative, indemnizaţia pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se calculează şi se achitată de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic. Începând cu a şasea zi de concediu de boală,  stabilirea, calcularea şi plata indemnizaţiilor se efectuează de Casa Naţională de Asigurări Sociale din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram