Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) îndeamnă Guvernul de la Chișinău să se asigure că măsurile de „dezoligarhizare” a țării vor consolida instituțiile statului, vor combate corupția și vor reforma Justiția: „Aceste măsuri trebuie să vizeze consolidarea independenței instituțiilor statului – în special a sistemului judiciar și a procuraturii – și să garanteze că noua legislație va respecta standardele Consiliului Europei”, se menționează într-o declarație a reprezentanților APCE, în urma unei monitorizări efectuate în urma evenimentelor politice și a crizei constituționale din Republica Moldova din iunie 2019. 

„Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei susține rezistența demonstrată de poporul moldovean în procesul de tranzacție pașnică a puterii și formarea unei coaliții parlamentare care a reușit să convină asupra unor  obiective comune, în pofida viziunilor politice divergente”, se mai menționează în declarația reprezentanților APCE.

Partenerii europeni au îndemnat autoritățile de la Chișinău să insiste asupra consolidării sistemului judiciar și lichidarea punctelor slabe ale acestuia, care au permis dezvoltarea schemelor de spălare de bani. În acest context, APCE recomandă Guvernului de la Chișinău să ia măsuri pentru eradicarea corupției, punând în aplicare recomandările GRECO din 2016 și 2018.

De asemenea, APCE încurajează Republica Moldova să continue cooperarea cu Consiliul Europei și în special cu Comisia de la Veneția pe subiectul reformării Justiției și a procuraturii.

Recent, conducerea Ministerului Justiției a prezentat proiectul de reformare a sistemului judiciar, care potrivit declarațiilor autorităților, a fost expediat către membrii Comisiei de la Veneția pentru ca aceștia să se expună și, eventual, să vină cu recomandări, înainte de a fi făcute modificările legislative prevăzute de acesta.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!