Reproșuri și acuzații la adresa ministrei Sănătății Ala Nemerenco din partea Consiliului Raional Rezina, după ce aceasta a scris despre decesul unei fetițe de opt ani în spitalul raional și a cerut demisia directorului instituției medicale.

Autoritățile locale din Rezina o acuză pe Nemerenco că duce în eroare opinia publică în legătură cu acest caz și îi reproșează că „nu s-a încumetat” să vină la Spitalul din Rezina să vadă care este starea de lucruri și să se întâlnească cu membrii colectivului.

„Ați preferat să vă faceți concluzii din auzite și să ieșiți cu învinuiri și acuzații neîntemeiate pe rețelele de socializare neluând în considerație că în Constituția Republicii Moldova există Articolul 21: prezumţia nevinovăţiei. Acest lucru se referă și la angajații din sistemul medical, dacă tot trăim într-un stat de drept sau cel puțin tindem spre asta”, a motivat Consiliul Raional Rezina.

Instituția o apără și pe directoarea spitalului Nina Postu, căreia ministra Sănătății i-a cerut să plece din funcție și anunță că aceasta a depus cerere de demisie pe 16 august, dar consilierii raionali nu i-au acceptat-o și ar fi rugat-o să rămână.

„Dumneavoastră dacă ați considerat că este necesar de mediatizat cazul dat suplimentar, aveți toată susținerea, dar ar fi fost corect s-o faceți profesional, cu elucidarea cazului de la debut până la final, începând de la prima zi și până la ultima, deci toate fazele parcurse (dar nu numai ultimele 20 de ore din spital), cu o descriere clară a cazului ca să fie pe înțelesul cetățenilor, dar mai ales a lucrătorilor din domeniu. În spatele Dumneavoastră stă toată comunitatea medicală din țară care cu siguranță  nu a înțeles nimic din cele relatate de Dumneavoastră, pentru că frazele generale rupte din context au făcut să se ghicească ceea ce s-a întâmplat, limitând posibilitatea de a face o opinie profesională. Este clar că, dacă acest lucru l-ați fi dorit, așa ar fi fost corect și cinstit…

Doamnă ministru, nu este chiar etic să spunem, dar reformele în medicină nu se fac pe rețelele de socializare, mai ales în timpul orelor de muncă, ci comunicând în primul și primul rând cu comunitatea medicală și anume comunicând, nu prin războaie, amenințări, învinuiri nefondate în adresa medicilor, dar ascultându-i și în comun de îmbunătățit sistemul medical, condițiile de muncă a angajaților din domeniu și serviciile medicale prestate. Numai așa va crește credibilitatea medic-pacient și viceversa”, i-au reproșat Alei Nemerenco autoritățile din Rezina.

Potrivit acestora, cazul de deces al minorei de opt ani este anchetat de oamenii legii la insistența directorului spitalului și Consiliul Raional Rezina ar fi cointeresat să fie examinat minuțios și obiectiv.

Reacția ministrei Sănătății Ala Nemerenco

Ala Nemerenco s-a arătat indignată de mesajul Consiliului Raional Rezina și a comentat situația pe Facebook:

„Vreau să înțeleagă orice cetățean din orice colț al țării cât de politizată a fost și rămâne medicina. Postarea de mai jos este despre cum o autoritate locală se expune agresiv împotriva unei autorități centrale de resort responsabilă de ancheta specializată a unui caz de deces. Concluzia sacramentală a autorității locale este „E regretabil faptul că Sabina a decedat, dar…”

Stimabililor, prezumția nevinovăției o aplicați nu acolo unde trebuie, demisia am cerut-o directoarei pentru un management defectuos, care nu are legătură cu Constituția și art.21 la care vă referiți și nici cu ancheta penală în derulare. Juriști pe acolo prin Consiliu nu sunt? Să mai facă niște instruiri cu referire la lege, la responsabilitatea unei autorități locale, la relațiile cu autoritatea centrală, dar și grija față de locuitorii acestui raion. Și pe pagina unei autorități nu scrieți toate presupunerile Dvs și laudațiile exagerate directoarei, stimate președinte de raion. Sănătate să aveți, dragi cetățeni, că în rest ne merge bine!”

Citiți mai jos despre cazul de deces al fetiței în Spitalul Raional Rezina care a fost dezvăluit de ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

O fetiță de opt ani a murit după ce a fost internată în spitalul din Rezina. Nemerenco: „decesul putea fi evitat”

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!