Șeful întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meșca, a venit astăzi cu explicații la ședința Guvernului, vizavi de problema mirosului urât din capitală. Acesta a declarat că putoarea ar veni de la cele șapte lacuri în care este depozitat nămolul de la stația de epurare, dar și din apele care au rămas fără microorganismele necesare, din cauza poluării. 

Nămolul s-a depozitat în 7 lacuri, cu o adâncime de 10-12 metri. S-au acumulat circa 760 de mii de tone de nămol, practic lichid. Chiar dacă e cald, apa nu s-a evaporat și nămolul în aceste lacuri continuă să fermenteze și să elimine în atmosferă miros neplăcut. Când bate vântul, acesta se împrăștie în tot orașul”, a explicat Meșca.

Potrivit acestuia, a fost identificată o soluție. Se preconizează o colaborare cu  întreprinderea „Spații Verzi”, pentru a se face compost din nămolul acumulat și frunzele care vor fi adunate în această toamnă în oraș. Pentru acest proiect au fost alocate și resursele financiare necesare – 1,9 milioane de lei.

După ce a fost explicată și problema apelor care au un conținut mare de proteine, detergenți, azoți și fosfați proveniți din activitatea unor agenți economici, spiritele s-au încins la ședința de Guvern.

Șefa Cabinetului de miniștri a fost nemulțumită de răspunsul lui Valeriu Meșca și i-a reproșat că nu a luat măsurile necesare pentru a schimba situația. „Nu cred că ceea ce ați făcut dvs a avut vreun rezultat. Când aveți de gând să recultivați microorganismele din ape? Au rămas doar 2%”, a întrebat supărată Maia Sandu.

„Mai repede decât poate natura nu putem noi. Timp de o săptămână s-au reprodus vreo patru tipuri de bacterii care erau moarte. Noi nu suntem Dumnezeu…Situațâia nu se va schimba degrabă”, i-a dat replica Meșca.

„Nu cred că cetățenilor le convine o astfel de explicație. Aveți contracte cu clienții și trebuie să sesizați Procuratura dacă aveți astfel de situații. Nu știu ce va decide Consiliul de Administrație al companiei, dar cetățenii sigur nu sunt mulțumiți de ce au auzit azi”, a adăugat Maia Sandu, făcând aluzie la faptul că Valeriu Meșca ar trebui să fie demis, pentru că nu-și face bine munca.

Rugat de ministrul de Interne Andrei Năstase să numească trei acțiuni concrete care pot fi întreprinse pentru a scăpa de mirosul urât din Chișinău, Meșca a declarat că trebuie revizuită legislația de mediu, trebuie realizat un plan pentru neutralizarea nămolului acumulat în cele șapte lacuri și trebuie inițiate controale riguroase la agenții economici care poluează sistemul de canalizare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!