Statele Unite ale Americii marchează astăzi 18 ani de la cea mai neagră zi din istoria lor. Pe 11 septembrie 2001, aproape 3000 de oameni au murit după ce patru avioane au fost deturnate de terorişti, iar două dintre ele au lovit în plin turnurile gemene World Trade Center din New York, scrie a1.ro

11 septembrie 2001 a devenit ziua în care New York-ul a rămas paralizat în faţa unei tragedii nemaîntâlnite până la acel moment.

19 teroriști ai organizaţiei Al-Qaeda, conduse atunci de Osama bin Laden, au deturnat patru avioane comerciale de pasageri.

Două dintre acestea au lovit în plin turnurile gemene World Trade Center, iar la scurt timp, cele mai înalte clădiri din Statele Unite ale Americii la acel moment s-au prăbuşit. Un al treilea avion a fost prăbuşit de către terorişti în clădirea Pentagonului. A patra aeronavă s-a izbit de sol pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce pasagerii și membrii echipajului au înfruntat teroriştii.

În total, 2993 de oameni din 90 de ţări, majoritatea civili, au fost ucişi, printre care şi cinci cetăţeni români.

„Astăzi, concetăţenii noştri, modul nostru de viaţă, libertatea noastră, au fost atacate de o serie de acte teroriste deliberate şi ucigaşe. Niciunul dintre noi nu va uita această zi vreodată, dar vom continua să mergem înainte, să apărăm libertatea şi tot ce este bun şi drept în această lume”, a declarat atunci George W.Bush, fost preşedinte SUA.

Momentul a dus la o adevărată cruciadă orchestrată de Statele Unite împotriva terorismului şi a dus la numeroase acţiuni militare în întreaga lume.

Astăzi, ceremonii în memoria victimelor vor avea loc atât la New York, cât şi la Washington D.C şi la Pentagon.

Preşedintele Donald Trump va ţine un moment de reculegere la Casa Albă, după care va lua parte la tributul de la cimitirul naţional Arlington din Virginia, unde este aşteptat să ţină un discurs.

Comemorările au loc într-o perioadă în care preşedintele american a fost criticat pentru că a anulat o întâlnire cu liderii talibanilor în scopul negocierii păcii în Afganistan.

Între timp, în locul fostului complex de clădiri din New York a fost ridicat World Trade Center One. Construcţia a fost începută în noiembrie 2006 şi deschisă oficial 8 ani mai târziu.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!