/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ În farmaciile din Moldova este criză de un preparat vital pentru persoanele care suferă de epilepsie

missing
11 septembrie 2019, ora 07:01

Fiecare zi este o adevărată provocare pentru persoanele care suferă de epilepsie. Și asta pentru că în farmacii lipsește un preparat absolut vital pentru a opri crizele. Părinții care au copii bolnavi își fac rezerve din străinătate sau îl iau cu împrumut unii de la alții. În replică, Agenția Medicamentului afirmă că în curând preparatul va reveni pe rafturile farmaciilor. Întrebat de ce a lipsit până acum, reprezentantul instituției a dat vina pe procesul de producție.

Diana Boțan este mama unui băiat de 7 ani, care luptă de ceva timp cu crizele de epilepsie. Din luna iulie, femeia trăiește cu frica în sân. Asta pentru că în farmaciile din țară lipsește cel mai important tip de diazepam – medicament vital pentru epileptici. În lipsa acestui preparat, orice convulsie poate deveni fatală.

DIANA BOȚAN: „Am mers la farmacie cu recetă compensată, unde în loc de 10 doze mi s-a dat 5 și m-au anunțat că nu este. Nu este la depozit. Mai sunt doar două cutii în Cimișlia”.

De atunci, femeia este nevoită să-și facă rezerve cu acest preparat, pe care îl aduce prin intermediul cunoscuților de peste hotare. Uneori, copilul ei poate avea și câteva convulsii pe zi, iar din această cauză, în doar o săptămână, are nevoie de câteva cutii pentru a calma crizele.

DIANA BOȚAN: „Consider că este o iresponsabilitate și o neglijență totală, pentru că nu este cazul doar a copilului meu, mai sunt copii și adulți care au nevoie de acest medicament”.

Îngrijorată de lipsa medicamentului este și o altă mamă din Chișinău, fetița căreia este bolnavă de epilepsie. Femeia spune că au fost perioade când împrumuta medicamente de la alți părinți, pentru a-și salva copilul.

ALINA BAȚALĂ, MAMA UNEI FETIȚE DE 5 ANI: „Pentru noi, diazepamul este un medicament care nu poate să lipsească din casă. Da, noi putem chema ambulanța. Dar chiar și în oraș, ea vine cel puțin în 10 minute. Dar la noi, timp de 10 minute trebuie de intervenit, pentru că nu așteaptă. Fiecare minut este decisiv”.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „Iar acum vom încerca să aflăm dacă în mai multe farmacii din capitală găsim sau nu acest tip de medicament: „Dar nu este nimic, vă spun deodată, că la noi în rețea nu este nimic. Le-am adus din altă parte, dintr-o farmacie din Hâncești. Noi ieri am făcut o analiză și nu este nicăieri. Poate în alte rețele undeva a mai rămas în stoc”.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „Să încercăm într-o altă farmacie, poate aici vom avea noroc să găsim acest medicament”.

„Anume diazepam? Deloc nu este”, ni s-a spus.

Și în alte farmacii am primit răspunsuri negative. Am cerut o explicație de la Agenția Medicamentului. Un reprezentant ne-a dat asigurări că în câteva zile, medicamentul va apărea în farmacii.

VLAD TERR, REPREZENTANTUL AGENȚIEI MEDICAMENTULUI: „Abia acum a fost primit tot pachetul de documente necesar pentru autorizarea medicamentului. De ce a fost așa? Poate probleme de producere, este preparat german. El acum este la stadiu de laborator, este primită autorizația. Cel târziu în două zile el va apărea pe piața farmaceutică, inclusiv în farmacii”.

Medicamentul lipsă face parte din lista preparatelor compensate de autorități. Celelalte care pot fi găsite în farmacii costă extrem de mult și sunt mai puțin eficiente pentru primul stadiu al crizei de epilepsie. Ultimele date arătau că în 2017, în Republica Moldova erau înregistrați în jur de 30 de mii de bolnavi de epilepsie.

Reporteră: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram