/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Proprietarul unui local din Chișinău, acuzat de angajați că nu le plătește lefurile

missing
11 septembrie 2019, ora 06:22

Conflict la o cafenea din capitală, care și-a deschis ușile acum trei luni. Câțiva angajați acuză administrația că nu le-ar fi achitat salariile, iar când au început să-și ceară banii, s-ar fi pomenit cu amenințări în adresa lor. De partea cealaltă, conducerea localului a refuzat să comenteze această situație. Pentru a preveni astfel de cazuri, specialiștii de la Inspectoratul Muncii recomandă celor care vor să se angajeze să semneze, neapărat, contracte de prestare a serviciilor. În lipsa lor, devine mult mai complicat de demonstrat cine are dreptate.

Această femeie, care ne-a cerut să-i protejăm identitatea, spune nu și-a primit salariul de aproape două luni. Când a mers la șef să-și ceară banii, acesta ar fi amenințat-o: „M-am apropiat și l-am întrebat dacă putem să discutăm. Mi-a spus nu. L-am întrebat de ce. Pentru că nu avem ce discuta. A început să strige și să vorbească urât. Să mă trimită, să mă numească și mi-a spus să ies de aici. Ce salariu ai tu? Cu cât te-ai apreciat pe tine ca ai lucrat?”.

Femeia spune că într-o situație similară au fost și alți șapte chelneri, angajați acum aproximativ două luni: „A fost exact așa o situație cu chelnerii. Săracii chelneri au lucrat o lună jumătate. Trebuiau să aibă câte 300 de lei pe zi. Ei s-au înțeles și au venit să vorbească cu domnul Ion. El a început – ce fel de salariu vreți? Voi nu aveți ce primi. Voi lucrați la procent. Când ne-ați luat la lucru ne-ați promis că vom avea 300 de lei + procent. El a spus că eu vă achit nimic până la 1 septembrie. Chelnerii au plecat acasă. De ce nu v-ați adresat la poliție? Nu știam ce să fac mai departe. Îmi făceam griji. Și așa am pierdut aproape trei luni de zile și în zadar”.

O altă femeie spune că a rezistat doar 10 zile să lucreze în acest local. Când și-a cerut banii pentru munca prestată, proprietarul i-ar fi spus că nu-i poate oferi salariul pentru că ar duce lipsă de clienți.

„Am lucrat singură, fără nicio zi liberă. Lucram câte 15 ore. 500 de lei avans, iar 2000 trebuie să-mi mai dea. Ce spune când o să-i dea? Nu spune că o să mi-i dea. Nu v-ați apropiat de atunci? Nu. Când a răspuns el mi-a spus – Da, Tanea, ce vrei? I-am spus că vreau banii și mi-a spus că nu am ce călca aici. La mine nu au fost clienți și nu am de unde să-ți dau”.

A mai mers o dată la proprietar, deja cu copilul, care era și bolnav, și cu o cameră ascunsă. Ar fi smuls de la șef promisiunea că își va lua banii peste o oră. Lucru care, spune ea, nu s-a mai întâmplat.

„Uitați-vă ce bube are copilul meu. Trebuie să-l duc la medic. Nu am bani. Chiar vă bateți joc de noi? Să vii un piculeț mai încolo. Măcar peste o oră”.

Am discutat la telefon cu co-proprietara cafenelei, însă femeia a refuzat să ne ofere o reacție și a întrerupt apelul după ce i-am comunicat problema. De partea cealaltă, conducerea Inspectoratului de Stat al Muncii susține că, în lipsa unei plângeri din partea părților vătămate, nu pot fi efectuate controale inopinate. Iar cei care vor să se angajeze trebuie, obligatoriu, să ceară semnarea unui contract de muncă.

VIOREL GONȚA, ȘEF-ADJUNCT ISM: „Persoanele, din start, până a fi admise la locul de muncă, trebuie să solicite un contract de la angajator. Dacă angajatorul categoric refuză să-l înregistreze oficial, atunci trebuie să depună o cerere la Inspectoratul de Stat al Muncii, pentru ca să putem reacționa imediat”.

Potrivit datelor Inspectoratului de Stat al Muncii, cele mai multe plângeri care vin în adresa instituției țin anume de neachitarea salariului la timp sau oferirea salariului în plic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram