Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, este decis să se adreseze în instanța de judecată pentru a-și apăra onoarea și demnitatea, după ce președintele Comisiei parlamentare de anchetă care investighează frauda bancară a declarat că el ar fi implicat în devalizarea Băncii de Economii.

„Am fost la audierile comisiei. Am fost ascultat, dar nu am fost auzit. Au fost cel puțin trei falsuri emise în spațiul public după audierea mea. Se fac declarații tari cu încălcarea prezumției nevinovăției… Nu pot să stau cuminte și să văd cum cineva își bate joc de imaginea mea neargumentat. Dacă u vor înceta, voi merge în instanță pentru că este o calomnie și un atentat la imaginea mea profesională. Eu de ceva timp îmi hrănesc familia din consultanță, iar în acest domeniu imaginea este un element important”, a declarat astăzi Valeriu Lazăr în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat că este vizat „doar în unul dintre episoadele acestui serial trist” – devalizarea Băncii de Economii. Este vorba despre creșterile de capital care s-au făcut în vara anului 2013. Valeriu Lazăr susține că acțiunile de atunci ale Ministerului Economiei au fost absolut legale și s-au bazat pe un studiu de fezabilitate pe care l-a făcut Ministerul Finanțelor.

Fostul ministru a prezentat și o diagramă din raportul prezentat autorităților de BEM care arată că „Banca de Economii a început să fie devalizată în 2011-2012”. Atunci, creditele neperformante au crescut brusc până la 1,4 miliarde de lei.

„Nu trebuie să fii Sherlock Holmes ca să-ți dai seama că vinovați de această devalizare se fac cei care au gestionat banca la nivel operațional”, a punctat Valeriu Lazăr.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare care investighează frauda bancară, Alexandru Slusari, a declarat că Valeriu Lazăr ar trebui să fie cercetat penal pentru acțiunile pe care le-a întreprins în cazul BEM în perioada în care se afla la conducerea Ministerului Economiei.

Tot Slusari a scris că Valeriu Lazăr ar trebui anchetat penal și în cazul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru că a semnat nota informativă la aprobarea concesionării activelor aeroportului și a condițiilor concesionării acestora.

Alexandru Slusari nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile lui Valeriu Lazăr.

Un deputat publică lista funcționarilor care ar trebui cercetați pentru concesionarea Aeroportului Chișinău

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!