Republica Moldova ar trebui să revină la Acordul de liber schimb în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Despre aceasta a spus astăzi Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. 

„Ne dorim să revenim la Acordul de liber schimb încheiat cu CSI. Acesta nu se află în contradicție cu Acordul de asociere încheiat cu Uniunea Europeană. Anul trecut doar opt la sută din exporturile Republicii Moldova s-au îndreptat spre piața Federației Ruse, credem că aceste cifre pot crește”, a declarat Nicu Popescu.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Acordul privind zona de comerț în cadrul CSI, semnat la 18 octombrie 2011, presupune facilitarea comerțului regional prin îmbunatățirea relațiilor comerciale între statele semnatare și păstrarea taxei vamale zero la peste zece mii de grupe de mărfuri.

Totodată, Acordul prevede reducerea și anularea graduală a taxelor pentru produsele care fac excepție din regimul de liber schimb, precum și neaplicarea noilor restricții în comerț.

De asemenea, Acordul prevede mecanismele de soluționare a litigiilor comerciale în cadrul platformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) și în limitele mecanismelor și procedurilor agreate de părți.

Datorită noului Acord a fost redus numărul de acorduri bilaterale existente anterior, care reglementau relațiile comercial-economice cu țările CSI.

 

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!