/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Ministrul de Externe spune că Moldova ar trebui să revină la acordul de liber schimb în cadrul CSI

missing
12 septembrie 2019, ora 12:20

Republica Moldova ar trebui să revină la Acordul de liber schimb în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI). Despre aceasta a spus astăzi Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă. 

„Ne dorim să revenim la Acordul de liber schimb încheiat cu CSI. Acesta nu se află în contradicție cu Acordul de asociere încheiat cu Uniunea Europeană. Anul trecut doar opt la sută din exporturile Republicii Moldova s-au îndreptat spre piața Federației Ruse, credem că aceste cifre pot crește”, a declarat Nicu Popescu.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, Acordul privind zona de comerț în cadrul CSI, semnat la 18 octombrie 2011, presupune facilitarea comerțului regional prin îmbunatățirea relațiilor comerciale între statele semnatare și păstrarea taxei vamale zero la peste zece mii de grupe de mărfuri.

Totodată, Acordul prevede reducerea și anularea graduală a taxelor pentru produsele care fac excepție din regimul de liber schimb, precum și neaplicarea noilor restricții în comerț.

De asemenea, Acordul prevede mecanismele de soluționare a litigiilor comerciale în cadrul platformei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) și în limitele mecanismelor și procedurilor agreate de părți.

Datorită noului Acord a fost redus numărul de acorduri bilaterale existente anterior, care reglementau relațiile comercial-economice cu țările CSI.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram