/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Principalele prevederi ale noii Legi a Procuraturii! Cum va fi ales procurorul general

13 septembrie 2019, ora 12:47

Proiectul de modificare a Legii Procuraturii a trecut astăzi de votul membrilor Guvernului și urmează să fie dezbătut în Parlament. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a enumerat principalele prevederi ale proiectului.

Se propune să fie mărit numărul membrilor în Consiliul Superior al Procurorilor. Structura va avea cu trei membri mai mult: 14 în loc de 11. CSP-ul va fi completat cu președintele Uniunii Avocaților, Avocatul Poporului și un reprezentant al societății civile, care va fi desemnat de Guvern.

O comisie creată de Ministerul Justiției  va selecta candidații la funcția de procuror general

Același proiect de lege prevede modificarea mecanismului de alegere a procurorului general. La ministerul Justiției va fi creată o Comisie care va face preselecția candidaților. În comisie vor fi incluși: un fost procuror sau judecător cu o experiență de muncă de cel puțin zece ani, un expert recunoscut în domeniul dreptului, un reprezentant al Președinției, un reprezentant al societății civile, dar și un psiholog.

Comisia va organiza un concurs public și va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general și vor înainta CSP-ului lista scurtă de candidați.

Prerogativele CSP-ului și președintelui

CSP va avea dreptul să refuze unul sau mai mulți candidați din listă în baza unei hotărâri motivate, doar în cazul în care a fost viciată procedura de selecție a candidaților în Comisia de la Ministerul Justiției.

Dacă în urma respingerii unor candidați de către CSP va rămâne în concurs un singur candidat, comisia va putea completa lista sau va anunța un nou concurs.

De asemenea, președintele va avea dreptul să respingă candidatul înaintat de Consiliul Superior al Procurorilor la funcția de procuror general.

Au fost modificate și condițiile pentru potențialii candidați la funcția de procuror general. La concurs vor putea aplica procurori și judecători cu o experiență de muncă de cinci ani și avocați care activează în domeniu de șapte ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram