/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Un fost trompetist este clopotar de trei decenii la biserica din Izbiște

missing
17 septembrie 2019, ora 08:16

Clopotar de aproape trei decenii. L-am găsit tocmai în satul Izbiște, raionul Criuleni, acolo unde nea Efim bate clopotele de peste 26 de ani. Nici ele nu sunt din cele mai simple, ci aduse tocmai din Federația Rusă, în urmă cu aproape 200 de ani. Deși a pregătit deja cinci generații, elevii și-au pierdut urma.

Dangătul clopotelor de biserică se aude în celălalt capăt de sat și prevestește fie o sărbătoare, fie un necaz. Nea Efim Vozian, clopotarul din Izbiște, aproape în fiecare zi urcă scările înguste ale bisericii, pentru a ajunge în vârful clopotniței. Acolo unde atârnă cele trei clopote, care sună de aproape două secole.

EFIM VOZIAN, CLOPOTAR

Este de sărbătoare, iată acum a fost de sărbătoare, simplă sărbătoare. La sărbători mai mari, poate batem mai lung, așa. Dar la mort se bate în felul următor, vă arăt. Trebuie să bat așa de 12 ori și pe urmă de trei ori la urmă și gata.

Fost cântăreț de trompetă, nea Efim spune că a descoperit pasiunea pentru clopote de 26 de ani. Acum, drumul spre biserică îl poate parcurge chiar și cu ochii închiși.

EFIM VOZIAN, CLOPOTAR

Am învățat de la un băiat din sat, era prin clasa a 6-a, 7-a, el bătea atunci clopotul. Prima dată mai stângace, al doilea mai bine, băiatul a terminat școala și eu am rămas ca și clopotar de bază.  Aici nu trebuie de bătut cu putere mare, trebuie normal.

Cele trei clopote sunt unice de felul lor și au fost aduse din Rusia în 1838, pentru a completa frumusețea bisericii, construită inițial din stuf în 1778.

VICTOR GANGAN, PREOT

Clopotele sunt făcute din aramă, au o componență mai deosebită, se pune și argint și plumb. Fiecare clopot are sunetul său, melodia sa. De aceea, când se toarnă… pentru o oarecare notă.

Nea Efim a pregătit deja cinci generații de clopotari, însă, cu timpul, aceștia și-au pierdut urma. Așa că, doritori de a-l înlocui nu prea sunt. În schimb, elevii de la școală trec des pe la părintele Victor.

VICTOR GANGAN, PREOT

O să bată clopotul și o să simtă adevărat ce înseamnă sunetul din vârful capului până în picioare, de la inimă și până la plămân în tot organismul lor să înțeleagă ce înseamnă clopotul. Că este una să vorbești și alta este să bați.

La clopot este foarte frumos, îi greu să te deprinzi să dai bine. Nu este greu, dar trebuie să fie după ritmul după care trebuie să-l tragi.

Am un bade de-al meu care vine aici și vine acasă, mâine îi sărbătoare, el totul îmi spune.

Cele trei clopote cântăresc, împreună, peste 500 de kg. Pentru un sunet și mai cutremurător, preotul vrea să cumpere încă unul de la Kiev.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram