/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

CSM a respins cererea celor 87 de magistrați care solicită convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

24 septembrie 2019, ora 10:37

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a dat curs cererii semnate de cei 87 de magistrați care vor să fie convocată Adunarea Generală a Judecătorilor și să fie demisă in corpore actuala componență a CSM-ului.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii consideră că decizia Curții de Apel Chișinău, prin care au fost obligați să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, ar fi ilegală, motivând că nu era de competența acestei instanțe să analizeze cererea grupului de judecători.

„Cel mai mult m-a indignat că această cerere a fost examinată în termen de două zile, dar CSM  avea posibilitatea reală să decidă în zece zile dacă convoacă sau nu Adunarea Judecătorilor. Consider că cererea urma a fi declarată inadmisibilă. Curtea de Apel nu avea competența să o examineze. Curtea de Apel se poate expune doar pe hotărârile CSM și nu alte chestiuni.

Cererea a fost primită cu încălcarea competenței. Trebuiau să o trimită la Judecătoria sectorului Râșcani, dar nu știu cum avea să fie, pentru că și magistrații de acolo tot au semnat acea cerere”, a explicat membrul CSM, Nina Cernat.

„Să nu mergem pe emoții și să nu ne lăsăm provocați de un grup de judecători care se opune reformelor”, a îndemnat Cernat.

Chestiunea a fost dezbătută cu ușile închise. Ulterior, președintele interimar al CSM-ului, Dorel Musteață, a anunțat că cererea celor 87 de magistrați se respinge.

Totodată, Musteață a precizat că CSM a discutat astăzi despre hotărârea Curții de Apel „doar fiind parte în dosar”, dar nu a fost pusă în discuție chestiunea privind executarea hotărârii Curții de Apel”. Despre asta se va discuta la următoarea ședință a CSM-ului.

 

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram