Război în Ucraina, ziua 166: Rusia, pregătită pentru o vizită a AIEA la Zaporojie. Kievul a primit sisteme Gepard

social

Asociația Judecătorilor acuză CSM-ul că intimidează magistrații

25 septembrie 2019, ora 14:07
Distribuie:

Consiliul Superior al Magistraturii a recurs deschis la intimidarea judecătorilor în ședința publică din 24 septembrie, acuză Asociația Judecătorilor din Republica Moldova. Instituția consideră inadmisibile acțiunile CSM-ului privind amenințarea judecătorilor cu atragerea la răspundere penală pentru pronunțarea unor soluții judiciare defavorabile în cauze civile în care CSM este parte.

„Este reprobabilă punerea în discuție de către CSM a legalității soluțiilor judiciare pronunțate împotriva sa și a competenței judecătorilor. În astfel de situație, arogarea competențelor de control judiciar în propria cauză de către CSM crează o stare de incertitudine și nesiguranță pentru judecători. Acesta reprezintă un semnal clar al organului de autoadministrare judecătorească de subordonare a corpului judecătoresc. O asemenea justiție nu se poate bucura nici măcar de o aparență de încredere din partea justițiabililor”, se spune într-un comunicat emis de Asociația Judecătorilor.

Reprezentanții instituției susțin că CSM a recurs și la interpretarea eronată a  legislației când a anunțat că va ataca cu recurs decizia Curții de Apel Chișinău prin care a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor.

„Codul administrativ dispune că hotărârile judecătorești definitive sunt obligatorii pentru participanții la proces și succesorii de drept ai acestora, iar CSM nu este o excepție. Hotărârile Curții de Apel ca instanță de fond sunt definitive și executorii, în completare putând fi invocat și art. 251 alin.(2) Cod administrativ”, motivează Asociația Judecătorilor.

„Desconsiderarea publică a actului de înfăptuire a justiției este un precedent foarte periculos, care subminează autoritatea și prestigiul justiției. Unica autoritate în drept a aprecia legalitatea unei hotărâri judecătorești este doar instanța de control judiciar, investită în modul prevăzut de lege. Până la pronunțarea soluției instanței de control judiciar, hotărârea judecătorească se bucură de prezumția absolută de legalitate.

CSM este un organ de autoadministrare judecătorească și nu unul ierarhic superior, în subordinea căruia se află corpul judecătoresc și judecătorii individuali. Poziția manifestată în ședința plenară din 24 septembrie 2019 este una de subminare a corpului judecătoresc, iar prin urmare aceasta nu poate fi acceptată”, atenționează magistrații.

Amintim că CSM nu a dat curs cererii semnate de 87 de magistrați care solicită convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, în cadrul căreia urmează să se propună demisia in corpore a membrilor CSM.

CSM a respins cererea celor 87 de magistrați care solicită convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram