/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ești concurent electoral, dar nu ai bani pentru campanie? Statul îți dă un credit. Ce sume pot fi solicitate

26 septembrie 2019, ora 14:09

Concurenții electorali care nu au bani pentru desfășurarea campaniei pot să ia un credit fără dobândă de la stat. Creditele se dau atât partidelor politice sau blocurilor electorale, cât și concurenților independenți.

„Beneficiari ai creditelor pot fi concurenții electorali: partidele, alte organizații social-politice și blocurile electorale, a căror candidați la funcția de primar, consilier local și candidații independenți la aceste funcții, înregistrați de către consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale”, anunță reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Aceleași condiții sunt valabile și pentru candidații la funcția de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale (nr.17, 33, 48 și 50), unde, la 20 octombrie curent, se vor desfășura alegeri parlamentare noi, menționează cei de la CEC.

Astfel, partidele politice, organizațiile socio-politice și blocurile electorale pot cere până la 50 de mii lei, iar candidații independenți câte 10 mii lei.

Împrumuturile vor fi acordate de către Ministerul Finanțelor, în decurs de trei zile de la depunerea cererii și dacă dosarul celui care solicită creditul va corespunde regulamentului aprobat de cei de la Ministerul Finanțelor.

În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, doi candidați electorali au luat credite de la stat. Candidatul independent Galina Bostan a primit 10 mii de lei, iar Partidul Democrația Acasă – 50 de mii de lei. Până în luna iulie, PDA nu a întors banii statului, deși termenul limită de rambursare a creditului expirase pe 24 aprilie. Pentru rezultatele înregistrate la parlamentare, statul a redus doar cu 153 de lei creditul oferit partidului, restul sumei – 49 846 lei urmau să fie întorși. Pentru că a întârziat cu plățile, PDA a primit și o penalitate și urma să întoarcă statului cu 4087 de lei mai mult.

Citiți mai jos ce a spus despre datorie liderul Partidului Democrația Acasă.

DOC // Un partid a luat un credit de la stat în campania electorală și nu l-a rambursat. Cum a fost penalizat

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram