/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Curtea de Justiție a Uniunii Europene se va expune în privința litigiului „R. Moldova vs Energoalians”

27 septembrie 2019, ora 07:05

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) se va expune în privința litigiului Republica Moldova versus compania ucraineană Energoalians (în prezent Komstrov). Pe 24 septembrie, Curtea de Apel din Paris a adoptat decizia prin care a admis demersul Republicii Moldova de a solicita opinia CJUE, astfel Curtea de Apel din Paris a suspendat procesul de examinare a cererii de contestare a sentinței arbitrale depuse de Republica Moldova, informează Ministerul Justiției.

Reprezentanții Republicii Moldova în acest litigiu vor putea adresa întrebări preliminare CJUE privind interpretarea Tratatului Cartei Energiei (TCE).

„Curtea de Apel din Paris nu recunoaște decizia Curții de Casație din martie 2018, prin care în esență se susține că o tranzacție comercială încheiată cu un stat membru al TCE poate constitui o „investiție” în sensul TCE, chiar și în absența vreunei forme de „contribuție” pe teritoriul statului gazdă. Astfel, CJUE va avea acum oportunitatea de a corecta această interpretare a TCE”, se menționează într-un comunicat de la Ministerul Justiției.

Cei de la Ministerul Justiției spun că, Decizia Curții de Apel din Paris din 24 septembrie reprezintă o schimbare esențială a circumstanțelor în dosarul Republica Moldova vs Komstroy, care crește probabilitatea anulării senținței arbitrale de către Curtea de Apel din Paris. Totodată, autoritățile de la Chișinău vor depune decizia Curții de Apel Paris în instanțele de judecată din SUA în procedurile de recunoaștere a sentinței arbitrale inițiate de Komstroy.

Pe 22 martie 2011 compania ucraineană Energoalians, entitate juridică, fondată şi înregistrată în conformitate cu legislaţia Ucrainei a înaintat către Republica Moldova o cerere de arbitraj în procedură arbitrală ad-hoc în conformitate cu prevederile Regulamentului de arbitraj al UNCITRAL, prin care a solicitat despăgubiri care ar fi suferite în rezultatul încălcării de către Republica Moldova a obligaţiunilor sale prevăzute în Acordul încheiat între Guvernul Ucrainei şi Guvernul Republicii Moldova privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor semnat la 29 august 1995 şi prevăzute în Tratatul privind Carta Energiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram