/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Membrii CSM contestă decizia Adunării Judecătorilor de a le revoca mandatele și cer anularea hotărârii de vineri

30 septembrie 2019, ora 19:12

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cer anularea deciziei de vineri, adoptată la Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) de a le revoca mandatele. Aceștia au contestat hotărârea AGJ și cer anulare acesteia.

„Hotărârea AGJ excepțională este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale, fiind încălcată procedura de convocare a adunării, în lipsa unui temei legal, adunarea fiind nedeliberativă, cât și fiind încălcat dreptul majorității judecătorilor, care au acordat votul de încredere membrilor CSM”, se menționează în contestația semnată de cinci membri ai CSM: Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru.

Vineri, 27 septembrie, în urma unei încheieri a Curții de Apel Chișinău, a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor. În cadrul ședinței li s-au retras mandatele membrilor CSM.

Decizia de convocare a Adunării Generale a Judecătorilor a provocat discuții aprinse în societate și a fost criticată inclusiv de exponenții guvernării de la Chișinău, care au spus că inițiativa are drept scop blocarea activității CSM-ului, în contextul demarării reformei din sistemul Judiciar.

Totul a pornit de la o cerere semnată inițial de un grup de 87 de judecători, nemulțumiți de activitatea CSM-ului, care au solicitat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, pentru a pune la vot demisia membrilor CSM. Membrii CSM nu au recunoscut încheierea și au atacat-o în instanța superioară.

Vezi și:

Revocați din funcții la Adunarea Judecătorilor, membrii CSM activează în regim obișnuit. Musteață: Nu am primit hotărârea

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram